Чисте довкілля – здорове майбутнє

 

Щорічно 5 червня відзначається Всесвітній день охорони навколишнього середовища (World Environment Day).

 Обрання цієї дати обґрунтовано тим, що саме в цей день у Стокгольмі в 1972 році відкрилася Конференція ООН із проблем навколишнього середовища за результатами якої створено Програму ООН з навколишнього середовища (ЮНЕП)

.Всесвітній день довкілля вважається однією з найважливіших подій екологічного календаря і відзначається в більш ніж 100 країнах світу, починаючи з 1973 року. Щорічне святкування Дня довкілля допомагає привернути увагу суспільства до екологічних проблем і підкреслює гостру необхідність в зміні ставлення людини до природних ресурсів.

Охорона навколишнього природного середовища – це форма взаємодії людини і природи, яка являє собою систему державних і суспільних заходів, спрямованих на гармонійну взаємодію суспільства й природи, збереження й відтворення природних ресурсів і діяльність екологічних співтовариств в ім’я сучасних і майбутніх поколінь. Сьогодні екологічні проблеми стоять у ряді найважливіших і визначають рівень благополуччя всієї світової цивілізації.

Урбанізація, усі види транспорту, промислова діяльність, побутові та промислові відходи, вирубка лісів та багато іншого призводить до постійного забруднення навколишнього природного середовища: атмосферного повітря, природних вод і грунтів.

 Останні роки в Україні активно проводилось реформування українського законодавства для приведення його у відповідність до європейських стандартів, що значно посприяло зростанню експорту та позитивно вплинуло на екологію та здоров’я населення.

Початок військової агресії в Україні обумовлює величезним негативним впливом на навколишнє середовище. Величезна шкода навколишньому середовищу наноситься ракетною технікою, насамперед, самим ракетним паливом, що містить украй токсичні речовини, а також вибухами боєприпасів, пожежами, викидами в атмосферу хімічних речовин (азот, аміак, тощо).

Для збереження довкілля необхідно консолідувати зусилля. Екологічна безпека досягається системою заходів (прогнозування, планування, завчасна підготовка й здійснення комплексу профілактичних заходів), що забезпечують мінімальний рівень несприятливих впливів природи й технологічних процесів її освоєння на життєдіяльність і здоров’я людей при збереженні достатніх темпів розвитку промисловості, комунікацій, сільського господарства.

Існує чимало різноманітних міжнародних конвенцій, угод та протоколів, які прийняті з метою збереження навколишнього середовища, але вони не будуть діяти, до поки кожен з нас не почне берегти природу. Тільки спільними зусиллями можна врятувати планету.

До Всесвітнього дня охорони навколишнього середовища відділ документів з економічних і технічних наук розробив віртуальну виставку-колаж «Чисте довкілля – здорове майбутнє». Представлені видання розкривають важливі питання: екологія поверхневих вод, екологічне підприємництво та екологізація підприємництва, техноекологія, екологія в будівництві, промислова екологія, поводження з відходами, екологічна економіка, інженерна екологія, стандартизація та метрологія у сфері охорони навколишнього середовища.

Ці та інші видання знаходяться у фонді відділу, запрошуємо бажаючих до ознайомлення!

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Літні розваги в бібліотеці

Творча зустріч

Пам’яті письменника Юрія Царика