Циркадні ритми

Усі живі істоти на нашій планеті мають внутрішній годинник, який визначає періоди їхньої активності та відпочинку. Цей годинник називають циркадними ритмами. Він керує циклом фізіологічних і біологічних процесів у організмі. По суті, циркадні ритми ¬¬¬¬¬¬¬– це цикли сну й неспання, що безпосередньо пов’язані зі зміною дня і ночі.

Практично кожна клітина організму має свій міні-годинник. У певний час він активує гени, що відповідають за різні процеси. Циркадні ритми у людини регулюють понад 300 різних функцій, кожна з яких має добові піки і спади. І зрозуміло і факт, що збій будь-яких процесів в організмі призводить до проблем.
 
Недотримання циркадних ритмів – не виняток. Коли вони порушуються, то зміщуються ендогенні ритми «сон-неспання» і зовнішні цикли «світло-темрява». Ця десинхронізація може викликати сонливість, нудоту, дратівливість, серцево-судинні захворювання, проблеми з харчуванням і навіть депресію.
 
Але для того, щоб ваше життя було щасливим і здоровим, необхідно звірятися зі своїм біологічним годинником. Поради, як його правильно налаштувати, ви можете знайти на сторінках часопису «Пенсійний кур’єр» у розділі «Здоров’я».

Ознайомитися з газетою «Пенсійний кур’єр» ви можете у відділі періодичних видань Сумської ОУНБ, зала №303.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Літні розваги в бібліотеці

Творча зустріч

Пам’яті письменника Юрія Царика