ЛОКАЦІЯ ВИДАНЬ З ІЛЮСТРАЦІЯМИ КАРТИН ВІДОМИХ ХУДОЖНИКІВ «МИСТЕЦТВО КНИГИ І КНИГА У МИСТЕЦТВІ»

#Книжковий_Форум_Сумщини_2024
Goethe-Institut Ukraine
Увазі гостей та відвідувачів Книжкового форуму Сумщини розгорнута локація «Мистецтво книги і книга у мистецтві» у Відділ мистецтв Сумської ОУНБ.

Перший розділ експозиції складається з книг, що розповідають про тривалий і тернистий шлях, яке пройшло у своєму розвитку мистецтво української книги – спочатку рукописної, а потім і друкованої.

Містечко Пересопниця – столиця української першокниги. Саме тут було здійснено один із перших українських перекладів канонічного тексту четвероєвангелія – «Пересопницьке Євангеліє» (1561), рукописної пам’ятки української літературно-писемної мови та мистецтва ХVІ століття. З 1991 р. на «Пересопницькому Євангелії» приймають присягу Президенти України.

Справжню революцію в житті суспільства викликала поява книгодрукування. Першодрукар Іван Федоров видав 1574 року у Львові книги «Апостол» і «Буквар», заклавши основи книгодрукування в Україні. Великий інтерес викликає художнє оздоблення українських стародруків, які вирізнялися гарним шрифтом, мистецькими заставками, заголовними літерами, орнаментальними рамками, ілюстраціями, високохудожніми гравюрами відомих українських майстрів-граверів. Стародруки оформлялися в оксамитові й парчеві палітурки, шкіряні й коштовні металеві оклади, прикрашалися дорогоцінним камінням. Нині такі книги зберігаються в колекціях музеїв та бібліотек, зокрема – в фондах Києво-Печерського заповідника у Києві.
В експозиції локації представлене видання «З історії книжкової культури України» (Київ, 2021) – унікальне наукове дослідження ретроспективних книжкових, образотворчих та історичних колекцій з фондів Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського.
Увагу привертає низка видань, присвячена творчості українських художників книги, серед яких наші видатні земляки Георгій Нарбут і Василь Кричевський.

Цікавим для поціновувачів друкарства є дослідження Петра Нестеренка «Художній образ української книги ХХ – ХХІ століть» (Київ, 2021), яке стосується не тільки ілюстрації і книжкової графіки, а й інших компонентів естетичного образу книги – формату, паперу, обкладинки, форзаців, фронтисписів тощо.
 
Окраса виставки – репродукції картин вітчизняних та зарубіжних художників, на яких зображені книги в інтер’єрі, натюрморти з книгами, портрети дорослих і маленьких читачів, а також візитівка Сумського обласного художнього музею імені Никанора Онацького – чорнильниця «Бібліофіл» – виріб відомої Волокитинської порцелянової мануфактури, яка діяла на Сумщині на початку ХІХ століття.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Пам’яті письменника Юрія Царика

Творча зустріч

Літні розваги в бібліотеці