УКРАЇНСЬКИЙ СКОРОПИС – ВИТОНЧЕНИЙ РОЗЧЕРК ПЕРА

#Книжковий_Форум_Сумщини_2024
Goethe-Institut Ukraine



В рамках Книжкового форуму Сумщини пройшов майстер-клас з українського скоропису «Український скоропис – витончений розчерк пера» від відомої дитячої письменниці Анни Коршунової. Учасники навчалися писати козацьким скорописом – шрифтом, який набув значного поширення в документах Війська Запорозького в кінці XVI – на початку XVIII ст. Як зазначила пані Анна: «Скоропис – це спосіб провести дітей та дорослих у світ козацької історії Сум, казкової старовинної каліграфії, спосіб пізнання нового і одночасно творчості».
Цікава розповідь про історичне значення унікального українського стилю скоропису – учасники побачили зразки текстів Богдана Хмельницького, Пилипа Орлика та Герасима Кондратьєва. Анна Коршунова продемонструвала як старовинний український стиль скоропису може бути втілений у сучасному мистецтві письма.


Учасники писали пір’їною, як у прадавні часи, привітальні листівки «Україна переможе» та отримали передбачення від самого Григорія Сковороди. Навчались комбінувати стилі скоропису, поєднувати їх з сучасною каліграфією.


Чудовий захід був своєрідною медитацією – відновленням ментального здоров’я та реалізацією творчих здібностей.







Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Пам’яті письменника Юрія Царика

Творча зустріч

Літні розваги в бібліотеці