ЛОКАЦІЇ У ВІДДІЛІ ЗБЕРІГАННЯ ФОНДУ СУМСЬКОЇ ОУНБ


#Книжковий_Форум_Сумщини_2024
Goethe-Institut Ukraine

У просторі відділу зберігання фондів в рамках Книжкового форуму Сумщини представлені локації, які представляють:
• рідкісні та цінні видання
• книги шрифтом Брайля
• колекцію скромних друків періоду Другої світової війни

Локація «Цінні та рідкісні видання» представляє книжкові фонди, які є джерелом історичної пам’яті, витворами поліграфічного мистецтва та цінними раритетами. Насамперед, це найстаріші видання книгозбірні, які пережили не одне лихоліття і збереженню яких приділялася найбільша увага.
Найстаріші видання - це живі пам’ятки культури та унікальне джерело історичних подій. У колекції представлені чудові зразки художнього змісту та поліграфічного виконання. Деякі із представлених раритетних документів надійшли у фонди бібліотеки з видань конфіскованих митницею.

Цікавою є колекція факсимільних видань рукописних книг. Саме факсимільні видання дозволяють ознайомитися не лише зі змістом рукописної пам’ятки, а й з книгознавчими особливостями: шрифтом, ілюстраціями, давніми маргіналіями. Вони є важливим джерелом вивчення старослов’янської мови, писемною пам’яткою книжкового мистецтва, пам’яткою слов’янської писемності.

Локація «Книги шрифтом Брайля» представляє тактильні книги, виконані на цупкому папері рельєфно-крапковим шрифтом Брайля. Шрифт Брайля - це рельєфно-крапковий шрифт для написання і читання людьми з порушенням зору, розроблений французьким тифлопедагогом Луїсом Брайлем.
 
Локація «Колекція скромних друків періоду Другої світової війни» містить друки, що становлять, насамперед, бібліографічну цінність. Колекція представляє книги, доля яких тісно переплелася з долею нашої країни у період Другої світової війни. Незважаючи на важкі часи, культура розвивалася, книги друкувалися.

Формат книг, що видавалися у воєнні роки, був різноманітним. Але більшість видань були надруковані малим форматом. Такі видання можна було підготувати та випустити оперативно. Вони були зручні у використанні у воєнних умовах.

Сувора доба воєнних років внесла свої зміни і в художнє оформлення книги. Видання друкувалися без зайвої розкоші, без яскравих фарб та в безбарвних м’яких оправах.

Окремі видання тих буремних років знайшли своє місце і у фондах нашої бібліотеки.








Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Пам’яті письменника Юрія Царика

Творча зустріч

Літні розваги в бібліотеці