ВІТАННЯ УЧАСНИКАМ ТА ГОСТЯМ КНИЖКОВОГО ФОРУМУ СУМЩИНИ ВІД ЗАСНОВНИЦІ ЧАСОПИСУ «КАМЕРТОН» МАРИНИ ЗАБУРАННОЇ

#Книжковий_Форум_Сумщини_2024
Goethe-Institut Ukraine

Вітання учасникам та гостям Книжкового форуму Сумщини від засновниці часопису «Камертон» Марини Забуранної

Вітання незламній Сумщині від Південноукраїнського літературно-мистецького часопису «Камертон»!

Заснування на Українському Півдні нового літературно-мистецького видання – важливий і необхідний крок у процесі популяризації української літератури й культури в цілому.
Мені завжди не вистачало в Одесі сучасній якогось такого родинного, теплого, затишного простору для українського слова. Простору, який би об’єднав однодумців. Простору, який не дозволив би втрати зв’язку між поколіннями митців. І саме тому основною ідеєю часопису «Камертон» є висвітлення творчого діалогу поетів, прозаїків, літературних критиків, художників, культурологів, істориків, краєзнавців різних поколінь, різних поглядів, різних, зрештою, куточків нашої країни.

13 березня 2024 року почалося життя й історія Південноукраїнського літературно-мистецького часопису «Камертон». Часопис, родом із Причорномор’я, який сам собі обрав назву:

Коли туман новим потоком
Залиє берег, горизонт,
Маяк своє недремне око
Замінює на камертон.
Тож він звучить у кожній краплі,
Хоч як би день не набрякав…
І вивіряють судна напрям
На добру мову маяка.
(Ю. Шевченко «Камертон маяка»)

Так у березні було видано альманах «Камертон», у якому опубліковано твори митців із Одеси, Миколаєва, Херсона, Києва, Івано-Франківська і Сум! А вже 9 травня 2024 року альманах «Камертон» переродився у часопис Рішенням Національної ради з питань телебачення й радіомовлення з періодичністю чотири рази на рік.
 
У щоквартальнику «Камертон» є такі рубрики: Поезія, Проза, Переклади, Дебют, Гумор, Літературознавство й критика, Мистецтвознавство, Краєзнавство.
 
До Редакційної колегії входять відомі літературознавці, письменники, громадські діячі Одеси й не тільки. Часопис поширюється бібліотеками й вишами України безоплатно! Бо головне завдання його – щоб наші автори були почутими!
 
Велика втіха, що стільки охочих долучитись до нашого проєкту!
 
Велика перемога – популяризувати нині ідеї відновлення історичної правди на теренах Південної України, передусім – Одеси! Адже ми публікуємо й історичні розвідки й мистецькі матеріали, які утверджують оту красиву високу культуру української Одеси! Міста «на зламі степу і моря», яке оспівували в піснях чумаки, де працювали відомі українські письменники й композитори, і де сьогодні молодь активно виборює право на українське майбутнє свого затишного міста – перлини Причорномор’я!
 
Сердечно дякуємо авторам Сумщини, твори яких наш читач бачить на сторінках часопису: Володимиру Невесенку, Олександру Вертілю та іншим, чиї твори буде видруковано в осінньому номері! А також бібліотекам міста Суми за підтримку й популяризацію часопису «Камертон»!
Вкотре скажу, що ми, письменники, не можемо нині мовчати й не маємо на те жодного права! Бо культура – це теж про боротьбу й про нашу з вами Перемогу над підступним ворогом! А може й не теж, а передусім!…
 
Тримаймося світла! Будьмо!
теплі обійми з Півдня
незламним Сумам!

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Пам’яті письменника Юрія Царика

Творча зустріч

Літні розваги в бібліотеці