Класик українського мистецтвознавства


Ім’я видатного українського вченого і художника, члена-кореспондента НАН України, професора, доктора мистецтвознавства, лауреата Шевченківської премії Платона Олександровича БІЛЕЦЬКОГО (1922–1998) добре знане в нашій країні та за її межами.

8 листопада цього року наукова й культурна громадськість відзначає 100-річчя від дня його народження.

Платон Олександрович – людина, яка своєю присутністю наклала на нашу культуру, а особливо на тих, хто знав його особисто, висловлюючись словами І. Франка «свого духу печать». Задовго до своєї смерті він був живим класиком українського мистецтвознавства, про якого ходили легенди серед студентів.

Численні праці П. О. Білецького – наукові публікації, статті, фундаментальні монографії, міцно ввійшли до національного культурного фонду.

Зараз у відділі мистецтв експонується книжкова виставка, присвячена ювілею художника, на якій представлені не тільки його праці, а й спогади його учнів та колег. Одним з учнів П. О. Білецького був наш земляк, кандидат мистецтвознавства, доцент СумДУ Сергій Іванович Побожій – добрий друг відділу мистецтв, автор численних публікацій про Платона Білецького, один з організаторів і активний учасник щорічної міжнародної конференції «Платонівські читання», яка проводиться у Києві.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Літні розваги в бібліотеці

Творча зустріч

Пам’яті письменника Юрія Царика