День української писемності та мови

З подякою до тих, хто її творив, зберігав, розвивав. Сергій Єфремов «Історія українського письменства»

Передмова до третього видання цієї праці у 1917 році: «Книжка виходить у надзвичайний час. Можна сказати, що цим роком великої бурі в нашому національному житті скінчився ще один період українського письменства – період, скажу так, оборонний, – і нова розгорнулася в ньому сторінка, що стоїть ще чиста, незаписана, але готова для тих літературних сил, які мають прийти незабаром. Які будуть ті сили – ми не знаємо. Що дадуть вони нашій культурі, – це ще сховано за таємничою завісою майбутності. Можна тільки певним бути, що нове ставитимуть вони на тому фундаменті, на тих підвалинах, які заклало наше попереднє, до 1917 року, письменство. І можемо лише бажати, щоб це новітнє вільне письменство за кращих обставин так само щиро й гаряче справляло свою творчу роботу, як попереднє виконувало своє оборонне завдання».

21 липня 1929 Єфремова заарештували й звинуватили в організації та керівництві СВУ (Спілка визволення України). «Каятись не буду, отже перспектива виявляється: мандрівочка, і мабуть, неблизька, пахне». У квітні 1930 засуджений до 10-річного ув’язнення з суворою ізоляцією. Перші 7 років відбував у Ярославському політізоляторі, потім його переведено до Володимирської тюрми. Загинув 10 березня 1939 року (за три місяці до закінчення терміну покарання).

До Дня української писемності та мови у відділі абонементу для юнацтва Сумської обласної універсальної бібліотеки (зала № 302) організовано тематичну виставку «Бринить-співає наша мова, чарує, тішить і п’янить», яка представляє етапи розвитку писемності України від давнини до сьогодення.
Запрошуємо до перегляду.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Літні розваги в бібліотеці

Творча зустріч

Пам’яті письменника Юрія Царика