ЄС – Україна: еволюція взаємовідносин

Відносини між Україною та Європейським Союзом були започатковані в грудні 1991 року, коли Міністр закордонних справ Нідерландів, як представник головуючої в ЄС країни, у своєму листі від імені Європейського Союзу офіційно визнав незележність України. У подальшому стратегічний курс України на європейську інтеграцію був підтверджений та розвинутий у Стратегії інтеграції України.

Перша Угода про партнерство та співробітництво між Україною та ЄС була підписана у 1994 році і набула чинності у 1998-му. Саме вона стала основою прийнятого у лютому 2005 року Плану дій ЄС - Україна, який покликаний сприяти наближенню України до ЄС. У 2014 році Україна та Євросоюз підписали угоду про асоціацію. Політичну частину угоди сторони підписали 21 березня 2014 року, економічну - 27 червня 2014 року.

У 2022 році Єврокомісія рекомендувала визнати Україну кандидатом на вступ до ЄС. У квітні цього року Україна заповнила опитувальник щодо вступу і тепер очікує на прискорену процедуру отримання членства.

Наприкінці 2022 року Єврокомісія підготує висновки та оцінку того, наскільки ефективно Україна впоралася з реалізацією рекомендацій.

Ознайомитися з виставкою публікацій «ЄС – Україна: еволюція взаємовідносин» можна у відділі періодичних видань Сумської ОУНБ.



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Літні розваги в бібліотеці

Творча зустріч

Пам’яті письменника Юрія Царика