ДУХОВНА ВЕЛИЧ УКРАЇНИ


Щоб зробити українців читаючою, мудрою, інтелектуальною нацією Український інститут книги продовжує реалізовувати Програму поповнення фондів публічних бібліотек. Наша книгозбірня також отримала цікаві видання, які інтегрують Україну у світовий літературний та культурний процес.

«Духовна велич України» та «В акордах вічності і слави» – таку назву мають видання про майстрів слова, діячів театру і кіно, композиторів, диригентів та музикантів, що входять у духовний пантеон нашого народу.

Збірка спогадів та матеріалів «Леопольд Ященко і його славетний хор «Гомін» – велична епоха відродження традицій національного співу» – це книга про українця з великої літери.

ЛЕОПОЛЬД ЯЩЕНКО (1928-2016) – засновник і багаторічний керівник етнографічного хору «Гомін», видатний культурний і громадський діяч, шістдесятник, музикознавець, фольклорист, композитор, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка.

Ідейним натхненником хору був Іван Гончар – київський скульптор, фундатор етнографічного музею, який виділив зі своєї приватної колекції народні строї (одяг) для перших учасників «Гомону», серед яких були Ніна Матвієнко, Оксана Мешко, Олесь Харченко та ін.

Дебютував хор «Гомін» виконанням веснянок на Великдень 1969 року. Але вже в 1971 році був заборонений як «націоналістичний», а його учасники зазнали переслідувань. Відновив свою діяльність хор тільки через тринадцять років, а в 2005 отримав звання «народний».

Саме хор «Гомін» під керівництвом Леопольда Ященко вперше після довгих десятиліть заборони заспівав у Києві «Ще не вмерла Україна», «Ой у лузі червона калина», «Боже Великий, Єдиний».

Завдяки Програмі Українського інституту книги ці видання вже з’явились у фондах книгозбірні та очікують на свого користувача.



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Пам’яті письменника Юрія Царика

Творча зустріч

Літні розваги в бібліотеці