У ТИСЯЧОЛІТТЯХ І ВІКАХ НЕХАЙ СВЯТИТЬСЯ СЛОВО – УКРАЇНА

 



15 липня Україна відзначає День Української Державності. Свято нагадує нам про тисячолітню історію державотворення нашої країни. Це наша спільна історія, в якій ми виростали разом, боролися за нашу незалежність. Це спільне майбутнє, в якому ми прагнемо жити у єдності та міцній державі, що захищає наші права й інтереси. Раніше воно відзначалося 28 липня, але з переходом на новоюліанський календар, свято було перенесено.

Хоча День Державності приурочений до Дня хрещення Русі, у це свято згадуємо всі етапи державотворення та людей, без яких Україна не сталася б як держава. Київська Русь та Володимир Великий заклали фундамент держави з європейським вектором розвитку культурно-релігійного простору, розбудову якого продовжили Галицько-Волинське князівство, козацька держава, Українська Народна Республіка, Західноукраїнська Народна Республіка, Українська Держава гетьмана Павла Скоропадського, Карпатська Україна та сучасна незалежна Україна.

Дуже важливо пам’ятати та ділитися історичними досягненнями України, особливо в умовах поточної війни та інформаційних маніпуляцій, що спотворюють правду та приховують факти. Українська історія і культура є унікальними та надзвичайно цінними національними скарбами.

З метою популяризації правдивої історії та з нагоди свята в Соціокультурний відділ для молоді Сумської ОУНБ розгорнуто загальнобібліотечний перегляд літератури «У тисячоліттях і віках нехай святиться слово – Україна!». Представлені документи, що розкривають понад тисячолітню історію та культуру України, охоплюють численні етапи формування її державності, розповідають про людей, які доклали зусиль, щоб Україна відбулася як держава. Упродовж тривалої історії українці не полишали боротьби за свободу та здобуття державності. Перегляд супроводжує анімаційний фільм «Історія України за 15 хвилин» від Українського інституту національної пам’яті.

День Української Державності — це нагода для кожного українця замислитися над історичним шляхом своєї країни, віддати шану тим, хто боровся за її свободу з часів Київської Русі до сьогодення, та зміцнити свою національну ідентичність.


 



 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Пам’яті письменника Юрія Царика

Творча зустріч

Літні розваги в бібліотеці