ВИЗНАЧНИЙ ВЧЕНИЙ-БІОХІМІК РОДОМ ІЗ КОНОТОПА

 


До 120-річного ювілею знаного краянина-конотопця, українського вченого-біохіміка Арона Утевського у відділі краєзнавчої літератури та бібліографії Сумської ОУНБ розгорнута тематична книжкова полиця. До уваги читачів, зокрема, представлено: книжкове видання 2014 р. «Конотопські читання. Випуск V», в якому міститься допис Г. Костюка, А. Луговського «А. М. Утевський – заслужений діяч науки УРСР», конотопська міськрайонна газета «Радянський прапор» за 06 липня 1974 р., в якій є замітка краєзнавця Я. Кривка «Вчений-земляк: до 70-річчя А. М. Утевського» тощо.

Вчений опублікував близько 250 робіт в області біохімії, підготував 65 кандидатів наук і 21 доктора наук. Наукові праці присвячені питанням біохімії авітамінозів, внутріклітинного обміну вуглеводів, обміну речовин в ендокринних залозах, зокрема біохімії катехоламінів (адреналіну та норадреналіну). Відомі його праці в галузі філософії природознавства, історії науки...

Вірші, оповідання, нариси А. Утевського друкувалися в газетах і журналах. Після виходу повісті «Чорна вода» був прийнятий до Спілки письменників. П'єса «Пам'ятні зустрічі» ставилася в більш ніж ста театрах тодішнього Радянського Союзу й Болгарії.

Більше про А. Утевського див. на сторінці Відділ краєзнавчої літератури та бібліографії СОУНБ.



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Пам’яті письменника Юрія Царика

Творча зустріч

Літні розваги в бібліотеці