ЖЕБРАК, ЯКИЙ ПОДАРУВАВ СВІТУ ШЕДЕВРИ АМЕДЕО КЛІМЕНТЕ МОДІЛЬЯНІ (італ. Amedeo Clemente Modigliani



12 липня 1884— 24 січня 1920) — видатний італійський художник і скульптор XX сторіччя. Його постать є такою ж загадковою, як і ван Гога. У мистецтві творчість Модільяні стала своєрідним містком між поколінням А.Тулуз-Лотрека і напрямом Арт–деко. Він був сучасником кубістів, але не належав до їхнього руху. Йому судилося стати найяскравішим представником експресіонізму.

Він прожив лише 35 років і помер у Парижі від туберкульозу. Але за життя досяг таких висот, які є недоступними для багатьох, хто дожив до похилого віку. У нього була тяжка хвороба, після якої багато хто не виживав. Але Амедео вижив. Фізична слабкість не завадила розвиватися його таланту, хоча і рано звела в могилу талановитого молодого художника.

Період, коли Модільяні формувався як особистість та як митець, подарувало світові чимало талановитих майстрів. У цей період переглядалось ставлення до мистецтва минулого, формувалися нові художні течії і напрямки.

Художника приваблював жанр портрету.У першу чергу, Модільяни цікавили люди, а не предмети. У його творчому доробку збереглося лише декілька пейзажів, а інші жанри живопису його абсолютно не цікавили.

Модільяні завжди стояв осторонь від усіх відомих модних течій, його творчість – це справжнє явище в історії мистецтва. За життя, художника не розуміли і не цінували, картини не продавалися.

Сьогодні скульптури та полотна художника прикрашають колекції головних світових музеїв, а сам Амедео Модільяні залишається одним із найпопулярніших художників ХХ століття.

Його люблять і шанують в усьому світі, а картини продають на аукціонах за сотні мільйонів доларів.

Донька художника Жанна написала життєопис свого батька «Модільяні: людина і міф».

У 2004 році режисер Мік Девіс зняв фільм «Модільяні». Ця стрічка – відвертий портрет «проклятого художника», який попри репутацію скандального генія, був і залишається іконою.

До 140-річчя видатного митця працівники відділу мистецтв підготовили лонгрід

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Пам’яті письменника Юрія Царика

Творча зустріч

Літні розваги в бібліотеці