ПОЛЬСЬКІ НАЦІОНАЛЬНІ ЧИТАННЯ В БІБЛІОТЕЦІ

4 вересня у відділі мистецтв зібрались представники польської діаспори Сумщини, шанувальники польської культурина проведення щорічних Національних читань літературних творів польських письменників.Це стало доброю традицією, яка об’єднує польську громаду всього світу. Акція була започаткована Президентом Республіки Польща у 2012 році, читання нинішнього року ювілейні – десяті.

Для цьогорічних читань обрана п’єса «МОРАЛЬ ПАНІ ДУЛЬСЬКОЇ» – один з найяскравіших сатиричних творів початку ХХ століття.

Авторка твору – письменниця та акторка Габріеля ЗАПОЛЬСЬКА (справжнє ім’я Марія Габріеля Корвін-Піотровська) народилася 30 березня в 1857 року в Підгайцях на Волині. Вона закінчила Львівський педінститут, була доволі успішною акторкою, виступала у Парижі, Кракові, Познані, Львові, Варшаві, Петербурзі, зігравши у двох сотнях вистав. Як письменницянаписала низку романів, повістей, п’єс та оповідань, та найвідомішою серед них стала п’єса «МОРАЛЬ ПАНІ ДУЛЬСЬКОЇ». Написана 1906 року, п’єса за кілька років вже йшла на сценах європейських столиць. Вона перекладена багатьма мовами і в наші дні продовжує привертати до себе увагу режисерів.




П’єса знайшла своє втілення і на екрані. Існує декілька кіноверсій цього твору. Варто згадати двосерійний фільм-виставу режисерів М. Розовського та Л. Ішимбаєвої (1978) за участю зірок сцени та екрана Ольги Аросєвої, Євгена Євстигнєєва, Алли Балтер, Ірини Муравйової та інших.

У відділі мистецтв відкрито виставку-перегляд, присвячену творчості Габріелі Запольської.
Запрошуємо шанувальників польської літератури ознайомитись із матеріалами виставки!






Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Літні розваги в бібліотеці

Творча зустріч

Пам’яті письменника Юрія Царика