Заповідними стежками північного сходу України

Який багатий світ навколишній,
Яка моя уява бідна,
Тому готовий стать навколішки
Перед тобою, земле рідна!

Збереження, примноження і стале використання різноманіття екосистем та створення природно-заповідних територій являється сутністю державної екологічної політики України.

Північний схід України має надзвичайний туристичний і природоохоронний потенціал. З метою його популяризації створений путівник «Шлях: мережа інформаційно-рекреаційних центрів природно-заповідних територій на північному сході України».

Путівник підготовлений і виданий в рамках проекту «Мережа інформаційно-рекреаційних центрів підтримки природно-заповідних територій як складова відновлення та управління екосистемами громад» громадської організації «Українська природоохоронна група» за сприяння Програми розвитку ООН (ПРООН) в Україні та за фінансової підтримки Уряду Швеції.

Маршрут проходить найбільш збереженими куточками природи північного сходу України від Новгород-Сіверського (Чернігівська обл.) до Краснокутська (Харківська обл.) − повз Шостку, Глухів, Путивль, Конотоп та Ромни – по Деснянському біосферному резервату (Сумська і Чернігівська обл.), Сеймському регіональному ландшафтному парку, Гетьманському (Сумська обл.) та Слобожанському (Харківська обл.) національних парках та охоплює відомі для мандрівників місця. Родзинкою маршруту є найдавніша природоохоронна територія краю – степовий заповідник «Михайлівська цілина» (Сумська обл.).

Видання буде корисним усім, кому не байдуже майбутнє нашого чарівного краю. Воно сприяє зростанню екологічної свідомості та розвитку сучасного екотуризму, стане в нагоді любителям подорожей. Автори путівника прагнуть віднайти стежку до серця кожного читача.

Про важливість збереження, відновлення, раціонального використання природних багатств, розвиток зеленого туризму на північному сході України йшлося під час проведення екорозвідки «Заповідними стежками Сумщини: від Стародубщини до Слобожанщини» та презентації путівника «Шлях: мережа інформаційно-рекреаційних центрів природно-заповідних територій на північному сході України», організованих Сумською обласною універсальною науковою бібліотекою на платформі Zoom.

Учасниками онлайн-спілкування були науковці-біологи та голова правління Української природоохоронної групи Василюк О.В., начальник відділу промоції та туризму Гладенко Ю. М. (рецензент видання) і провідні фахівці Департаменту охорони довкілля та енергетики Сумської ОДА, науковці і провідні фахівці природно-заповідних територій північного сходу Сумської - Деснянсько-Старогутського національного природного парку, Гетьманського національного природного парку, природного заповідника «Михайлівська цілина» регіонального ландшафтного парку «Сеймський», Чернігівської - Новгород-Сіверського історико-культурного музею-заповідника «Слово о полку Ігоревім» та Харківської - національний природний парк «Слобожанський» - областей, науковці і студенти СДПУ ім. А.С. Макаренка (природничо-географічний факультет і кафедра туризму), СНАУ (туристи), фахового коледжу СНАУ (екологи), завідувач методичного відділу Центру еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді (ЦЕНТУМ) Вертель В.В. та представники колективу авторів путівника Панченко С.М. і Говорун О. В.

Вітаємо колектив авторів путівника з завершенням плідної праці над унікальним виданням! Бажаємо творчого натхнення, оптимізму, нових наукових здобутків та мирного неба!






 



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Літні розваги в бібліотеці

Творча зустріч

Пам’яті письменника Юрія Царика