День вишиванки

                                  
        
Встає над світом щире сонце вранці
І землю гріє променем ясним.
А я іду по світу в вишиванці.
Я — українець! І горджуся цим!
Сьогодні Україна святкує День вишиванки.
 
Всесвітній День вишиванки відзначається щороку у третій четвер травня.
Вишиванка як своєрідний символ українського народу, який увібрав в себе національну приналежність, ідентичність та генетичну пам’ять українського етносу. У ній — душа українського народу.

В Україні вишивати вміли в усіх регіонах. Проте, кожна область, інколи навіть село володіли своїми унікальними техніками вишивання, які надавали можливість відрізнити їх з-поміж інших. Вишиванка є феноменом українського етносу, оскільки різноманіття та багатогранність технік вишиванки та її орнаменту вражає своєю неповторною багатогранністю.

Вперше це свято відзначили у 2006 році, коли студентка Чернівецького національного університету запропонувала своїм одногрупникам прийти на заняття у вишитих сорочках. Ініціативу підтримали викладачі, і студенти всього навчального закладу. Кілька років свято відзначалося тільки в стінах університету, а потім ця традиція поширилася і по інших містах України.
 
Що цікаво, у 2015 році була започаткована Всеукраїнська акція «Подаруй вишиванку захиснику», яка проходила за підтримки Міністерства інформаційної політики та Міністерства оборони України. Тоді, завдяки майстрам і майстриням вишивки, а також усім охочим, зуміли зібрати та закупити понад 1000 сорочок. В цьому році на прохання наших захисників громадські організації знову збирають вишиванки. Вишиті сорочки передадуть нашим захисникам на передову.

У всьому світі громадяни нашої країни в цей день одягають вишитий український одяг, щоб продемонструвати свою приналежність до віковічної української культурної традиції.
 
У фондах нашої бібліотеки ви знайдете багато видань, що допоможуть глибше вивчити історію та традиції української вишивки, схеми для вишивок традиційного українського вбрання.

Вітаємо усіх прихильників чарівних хрестиків із Днем вишиванки!




Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Літні розваги в бібліотеці

Творча зустріч

Пам’яті письменника Юрія Царика