НАША ГОРДІСТЬ І БІЛЬ – МАРІУПОЛЬ!

 


Цикл інформаційно-просвітницьких заходів під такою назвою підготували співробітники відділу мистецтв Сумської ОУНБ разом зі своїми друзями і партнерами – членами Сумського обласного товариства греків «Відродження».

На базі Грецького національного інформаційно-культурного центру, який з 2013 року діє у відділі мистецтв, організовано книжкову виставку «МАРІУПОЛЬ – СТОЛИЦЯ ГРЕКІВ ПРИАЗОВ’Я».

Приазовські греки живуть у містечках і селах навколо заснованого їхніми пращурами грецького міста на території сучасної України — Маріуполя — Міста Марії. Це третя за чисельністю етнічна група Донецької області і найбільший осередок компактного проживання греків на теренах усього пострадянського простору.

В експозиції виставки представлені публікації про історію, культуру, традиції надазовських греків, видання, подаровані Федерацією грецьких товариств України, штаб-квартира якої знаходиться саме у Маріуполі.

Біда прийшла на землю Приазов’я ще 2014 року, з початком бойових дій на Сході України. Зараз Місто Марії, яке вже понад два місяці перебуває у ворожій блокаді, переживає трагічні часи. Загинуло від обстрілів та померло від холоду та голоду щонайменше 20 тисяч жителів міста. Ворог постійно бомбардує житлові квартали, цивільні об’єкти, історичні пам’ятки, нищить храми, лікарні, музеї, бібліотеки. Трагедія, що сталася з Маріупольським театром – незагойна рана України.

Вклоняємося мужності безстрашних захисників Азовсталі! Путінський режим має бути покараний за свої жахливі злочини.

Ми повинні зберегти для прийдешніх поколінь культурну спадщину народів, які живуть на теренах нашої країни. Співробітники відділу мистецтв взяли участь у Тижні Маріуполя, який нещодавно проводила Вікіпедія, створили і доповнили низку статей, присвячених діячам культури Приазов’я, відомим грекам України.

Пропонуємо вашій увазі добірку матеріалів про історію Маріуполя. 

Світло завжди перемагає темряву, добро долає зло. Віримо у Перемогу! Маріуполь – це Україна!


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Літні розваги в бібліотеці

Творча зустріч

Пам’яті письменника Юрія Царика