ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ДОНОРА КРОВІ

Щорічно 14 червня країни світу відзначають Всесвітній день донора крові. Мета цього дня – подяка добровільним донорам за їх благодійний вчинок та порятунок життя людей, що потребують переливання крові.

В чудодійній силі крові, людство було переконане з давніх часів. Існує давня легенда про пеліканів, коли цей сміливий птах, розірвавши дзьобом груди, нагодував кров’ю своїх пташенят, урятував їм життя. Саме тому пелікан став символом служби крові, коли люди, віддаючи кров, рятують життя іншим.

Щорічно в Україні стають донорами крові близько 500 тисяч людей. У цей день привертається увага українців до необхідності регулярного добровільного та безоплатного донорства крові та її компонентів, так як завдяки донорству рятуються мільйони життів.

Потреба в донорській крові в умовах сьогодення виникає як у цивільного населення так і у наших захисників та захисниць. Здаючи кров, донор надає шанс на життя, робить свій безцінний внесок у добру справу.

Перші задокументовані згадки про службу крові в Україні з’явилися на межі 1918 і 1919 років в журналі Харківської лікарняної спільноти. Початком роботи служби крові Сумської області вважають відкриття в 1948 році відділення переливання крові в Сумській обласній лікарні.

Однією з найважливіших подій в історії виробничої трансфузіології України стало створення в 1995 році Асоціації служби крові України. Ініціатором ідеї був головний лікар Сумської ОСПК (Обласна служба переливання крові) – В. П. Любчак, який також є автором видань про історію служби крові України та Сумської області.

Ознайомитися з книгами В. П. Любчака можна у відділі медичної літератури Сумської ОУНБ.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Пам’яті письменника Юрія Царика

Творча зустріч

Літні розваги в бібліотеці