ІВАН ПЕТРОВИЧ ЗАБОЛОТНИЙ

Іван Петрович Заболотний – талановитий сумський хоровий диригент і педагог, заслужений діяч мистецтв України, професор.

Він народився 12 червня 1949 року на Сумщині у співучій багатодітній родині. Незважаючи на важкі реалії повоєнного часу, подружжя Заболотних виростило й виховало семеро дітей. Світлі спогади дитинства і юності стали натхненням для майбутнього диригента.

Важливою віхою його становлення як диригента було навчання на диригентсько-хоровому відділі Сумського музичного училища. Після закінчення навчального закладу І. П. Заболотний потрапляє до м. Шостка та стає керманичем хорової капели Палацу культури шосткинського ВО «Свема», що згодом стала лауреатом першого Всесоюзного фестивалю.
 
У 1983 році діяч закінчив Харківський національний університет мистецтв імені Івана Котляревського та продовжив свою творчу діяльність у Сумському державному педагогічному університеті імені А. С. Макаренка. З 1993 року Іван Петрович очолював кафедру методики музичного виховання, співів та хорового диригування, згодом став деканом музично-педагогічного факультету, а у 2007 році йому присвоєне вчене звання професора.
І. П. Заболотний має понад 35 наукових публікацій.

Крім цього, у 1999 році Івану Петровичу Заболотному присвоєне почесне звання «Заслужений діяч мистецтв України».

Найвищі мистецькі здобутки диригента пов’язані з художнім керівництвом Народною академічною капелою університету. Неодноразовий лауреат всеукраїнських та міжнародних конкурсів та фестивалів, цей колектив став справжньою перлиною Сумщини. Диригентська обдарованість, висока музична культура, глибоке знання природи співацького голосу та надзвичайна майстерність стали джерелом любові студентів, поваги колег та численних нагород.
Вітаємо Івана Петровича з Днем народження!

Бажаємо мирного неба, міцного здоров’я, натхнення та здійснення творчих задумів.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Пам’яті письменника Юрія Царика

Творча зустріч

Літні розваги в бібліотеці