СУМСЬКИЙ СЛІД ГРЕЦЬКОГО ПОЕТА

 
9 листопада виповнюється 120 років від дня народження талановитого поета, журналіста, громадського діяча, засновника національної літератури греків України Георгія КОСТОПРАВА (1903–1938). Доля поета склалася трагічно: він став безвинною жертвою сталінських репресій, місце його поховання невідоме.

Ім’я Георгія Костоправа тісно пов’язане з Сумщиною. Шістнадцять місяців була його дружиною і п’ятдесят п’ять років – вдовою наша землячка Ольга Маслакова (1915–1992), яка до кінця життя мешкала у Сумах. Вона багато зробила для реабілітації свого чоловіка, зберегла його листи та архів. На жаль, після смерті Ольги Євгеніївни усі документи зникли.
Члени Сумського обласного товариства греків «Відродження» вже багато років ведуть пошук архіву Георгія Костоправа. Завдяки підтримці Асоціації грецьких товариств України до 25-ї річниці від дня смерті дружини поета на могилі Ольги Євгеніївни у Сумах установлений пам’ятник, що увічнив пам’ять про родину Костоправів.

На базі Грецького національного інформаційно-культурного центру, який вже десять років діє у відділі мистецтв Сумської ОУНБ, експонується меморіальна виставка до ювілею поета. Окраса експозиції – збірка віршів Георгія Костоправа «Здравствуй, жизнь!» з автографом його дружини. В експозиції також представлені цікаві публікації сумського історика-краєзнавця Михайла Манька, присвячені зв’язкам родини Костоправів з нашим краєм.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Літні розваги в бібліотеці

Творча зустріч

Пам’яті письменника Юрія Царика