Його творчий шлях розпочався в Сумах

 


Напередодні Дня слов’янської писемності і культури відділ мистецтв Сумської ОУНБ отримав неочікуваний дарунок з Болгарії – чудово ілюстрований альбом «Ангельські крила», присвячений творчості болгарського художника-іконописця Миколи Євгеновича РОСТОВЦЕВА (1898–1988). Автори і укладачі видання –– директорка Софійської міської художньої галереї Аделіна Фільова, Пламен В. Петров та Рамон Дімов.

Цікаво, що юність Миколи Ростовцева була тісно пов’язана з Сумами.

Народився майбутній художник 5 грудня 1898 року в місті Сувалки (нині Польща) в родині військового. У подальшому його батько Євген Михайлович Ростовцев (1870 – після 1922) працював викладачем та вихователем Сумського кадетського корпусу.

Цей же учбовий заклад 1916 року закінчив і сам Микола Ростовцев. Талант художника проявився у юнака ще під час навчання – він написав ікону Святого апостола Іоанна Богослова – небесного покровителя Сумського кадетського корпусу.

Микола Ростовцев був учасником громадянської війні, служив офіцером у Білій армії, вимушений був покинути Батьківщину – емігрував до Туреччини, потім оселився в Болгарії, де прожив до останніх днів свого життя.

У Болгарії Микола Ростовцев здобув фахову освіту – у 1930 році з відзнакою закінчив Художню академію в Софії. Працював у Зографському монастирі на Афоні, був художником-реставратором Церковно-історичного та археологічного музею при Священному синоді, понад 50 років свого життя присвятив церковному монументальному живопису.

За своє життя Микола Ростовцев розписав 26 храмів – від великих кафедральних соборів у містах до церков у маленьких селах.

Альбом «Ангельські крила» містить біографію художника та велику кількість документальних матеріалів з архіву його родини та державних архівів Болгарії.

Висловлюємо щиру вдячність усім, хто створив і подарував бібліотеці це унікальне видання! Без сумніву, воно зацікавить не тільки шанувальників образотворчого мистецтва, а й сумських краєзнавців.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Літні розваги в бібліотеці

Творча зустріч

Пам’яті письменника Юрія Царика