18 ТРАВНЯ – МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ МУЗЕЇВ


Щиро вітаємо працівників музеїв з професійним святом! Бажаємо миру, добра та натхнення. Саме завдяки вам ми маємо змогу на власні очі побачити історичну та культурну спадщину, що дісталася нам від наших пращурів, яку ви ретельно оберігаєте.

ЛЕБЕДИНСЬКИЙ МІСЬКИЙ ХУДОЖНІЙ МУЗЕЙ ІМ. Б. К. РУДНЄВА – один із найкращих музеїв Сумщини. Унікальна колекція цього музею є духовним скарбом Слобожанського краю, що відтворює національний характер народу, його культуру та традиції.

Понад сто років цікавої історії музею, в якому налічується понад 2000 творів мистецтва. Вісім прекрасних залів вміщують чудову колекцію творів вітчизняних і зарубіжних майстрів.

Майже всі твори старого мистецтва знаходяться у Лебединському музеї завдяки зусиллям Бориса Кузьмича Руднєва – інженера-технолога із Харкова, який мав досвід музейного працівника. Він і став засновником і першим директором музею. Розуміючи, що неоціненні скарби, котрі знаходились в панських палатах, в круговерті війни будуть знищені, рятував все, що можливо. Тому основу колекції склало націоналізоване майно поміщиків. Меблі та твори мистецтва, що знаходяться в колекції, колись прикрашали садиби козацької старшини та поміщицькі маєтки Анненкових, Бразолів, Іваненків, графів Капністів, Кондрат’євих, Красовських, Миклашевських, Хрущових у селах Бобровому, Василівці, Куличці, Лихвині, Михайлівці, Хотіні та інших.

Експозиція музею відкрилася для відвідувачів 23 березня 1919 року. За роки існування музею в його добірці з’явились твори найбільшої в Україні мистецької династії Кричевських, коріння яких знаходиться на Лебединщині, та чимало творів сучасних митців.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Літні розваги в бібліотеці

Творча зустріч

Пам’яті письменника Юрія Царика