З видимого пізнавай невидиме. Григорій Сковорода

 

(3.12.1722–9.11.1794)

3 грудня – знакова подія в Україні: вшанування 300-річчя мандрівного українського філософа, який кинув виклик суспільству, обравши особистісну свободу і проповідуючи ідею самопізнання і цінності людини.

Сумщина пишається своєю причетністю до життя Григорія Сковороди.
  • На початку грудня 1741 року юного Сковороду взяли до Глухівської співацької школи, звідки він потрапив до імператорської хорової капели

  • Від 1769, мандруючи Слобожанщиною, відвідав Глухів, Лебедин, Суми, Охтирку. Зупинявся в наших краян у своїх друзів-однодумців Ф. Залєського та настоятеля Сумського монастиря, колишнього товариша по Києво-Могилянській академії Я. Боярського.

  • Відвідував літературно-мистецький гурток Олександра Палицина.
За життя Григорій Сковорода не надрукував жодного твору. Саме сум’янин І. Т. Лисенков у Петербурзі 1861 року видав книжку творів «Сочинения в стихах и прозе Григория Савича Сковороды. С его портретом и почерком его руки».

Наш земляк Іван Кавалерідзе зняв кінофільм «Григорій Сковорода» і написав п’єсу «Григорій і Параскева» та створив довершені пам’ятники славетному філософу.

Науковці-земляки Анастасія Ніженець та Леонід Ушкалов присвятили свою наукову діяльність творчості Григорія Сковороди.

Завітавши до Сумської обласної універсальної наукової бібліотеки ви маєте можливість познайомитись із творами Григорія Сковороди та виданнями про нього.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Літні розваги в бібліотеці

Творча зустріч

Пам’яті письменника Юрія Царика