ВЕСНА В ДУШІ Й ТВОРЧОСТІ БАТЬКА НАЦІЇ

 


Про романтичне в Шевченківській темі, про Тарасові подорожі Україною, зокрема до нашого рідного краю, що нині зветься Сумщиною, до Сум, Лебедина, Ромен, Конотопу та ін., і останню подорож - до місця вічного спочину - через старовинний Кролевець, а також про його щирих друзів - наших краян, говорили на засіданні «Антикварного салону», котрий щомісяця, у перших числах, збирає шанувальників локальної історії. У викладі літературознавця, старшого викладача Сумського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти Юрія П’ятаченка Шевченківська доля й талант звучали по-особливому, набуваючи нових яскравих фарб. Лірично лунали й народні пісні на слова Кобзаря, і серед них відома – «Ой по горі ромен цвіте…», написана після відвідин нашого тисячолітнього міста Ромен (поки що Ромни).
 
Увазі відідувачам було запропоновано тематичний книжковий огляд з фондів Відділ краєзнавчої літератури та бібліографії СОУНБ та Відділ мистецтв Сумської ОУНБ. Найцінніше, найцікавіше, найвагоміше. А також – мапу Шевченкових подорожей Україною, де позначено й наш сумський край.
 
Насамкінець аудиторія спільно зазначила: в нинішні лихі часи - ракетних атак з території агресора - російської федерації, людських втрат серед наших воїнів та цивільних - Тарасове слово надихає. І в нинішньому історичному моменті оте афористичне й зрозуміле: «Борітеся – поборете! Вам Бог помагає», – лунає для України пророче.



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Літні розваги в бібліотеці

Творча зустріч

Пам’яті письменника Юрія Царика