ЧОРНИЙ РЕЄСТР ЗЛОЧИНІВ РОСІЙСЬКОЇ АРМІЇ

#книжковий_дарунок

Унікальне книжкове видання - «ЧОРНИЙ РЕЄСТР випадків страт, катувань і жорстокого поводження із цивільним населенням на тимчасово окупованих територіях України (24.02.2022 – 31.08.2023)» - Сумська обласна універсальна наукова бібліотека отримала в дар від правозахисних асоціацій УМДПЛ/UMDPL та Freerights. Передала книгу п. Марина ЄЖКУН, регіональна координаторка взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Сумській області.
Зазначене видання є своєрідним архівом інформації щодо фактів насильства над українським цивільним населенням під час російської окупації територій України. Зібрана база даних наочно демонструє масштаби воєнної трагедії, що увірвалася в мирне життя українського народу, дає можливість зафіксувати та дослідити типи, види, мотиви, складові та цілі злочинів російських загарбників, скоєними ними проти мирних людей на наших окупованих територіях. Текстовий матеріал супроводжують ілюстрації – фотофіксації злочинів.

Робота проведена українськими журналістами-розслідувачами в межах міжнародного проєкту «Документування воєнних злочинів, скоєних Російською Федерацією», що здійснюється за підтримки NED (National Endowment for Democracy, USA / Національний фонд на підтримку демократії, США). Є у книзі й глава, присвячена Сумській області, а саме звірствам російських окупантів у Конотопському, Охтирському районах та м. Тростянець.

«Чорний реєстр» - це не лише данина скорботі й вшануванню пам’яті жертв, - зазначають автори видання, - це також застереження людству, що описані жахи можливі навіть у ХХІ ст., це й поштовх до оновлення практик загальносвітової політики щодо реагування на будь-яку військову агресію в минулому.

 

 



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Літні розваги в бібліотеці

Творча зустріч

Пам’яті письменника Юрія Царика