Українці: історія нескорених

14 жовтня для українців незвичайний день: одне з найулюбленіших і шанованих у народі свят Покрови Пресвятої Богородиці наповнилось новими смислами, поєднавшись із Днем українського козацтва та Днем захисників і захисниць України.

Усі ці свята дуже взаємопов’язані і виникали послідовно.

З давніх давен для кожного українця козак - це лицар і захисник рідної землі та всіх знедолених, як і Пресвята Богородиця, яку козаки вважали своєю покровителькою. Саме на свято Покрови в Україні відбувалася Велика рада, де обирали гетьмана і визначали, як козацтву жити далі. Тому з 1999 року День українського козацтва встановлено для святкування саме 14 жовтня.

ХХ століття – час відновлення боротьби за незалежність українського народу – поєднало давнє героїчне минуле з героїчним прийдешнім і козацькі традиції боротьби за Україну підхопили вояки Української Народної Республіки та Української повстанської армії. Не випадково днем офіційного створення УПА було обрано свято Покрови.

Початок ХХІ століття для України став ареною кривавої битви за незалежність і за саме життя. Починаючи з 2014 року, часу захоплення Криму, Донеччини та Луганщини російськими окупантами, українці підхопили естафету мужності минулих поколінь, ставши на захист рідної землі. Відтепер 14 жовтня є ще і Днем захисників України, а з 2021 – Днем захисників і захисниць України, відзначаючи участь жінок у боротьбі.

Сьогодні на передовій новітньої російсько-української війни збережений і переданий непереможний дух українських воїнів протистоїть злу, виявляючи безпрецедентні зразки мужності та відваги: воїни ЗСУ, волонтери, медики, захисники «Азовсталі», нескорені окупацією жителі Херсону, Маріуполя, інших міст України.

Дякуємо всім захисникам і захисницям України з найкращими побажаннями міцних сил, обов’язкової удачі і перемоги. І нехай Пресвята Богородиця зберігає їх своїм Покровом.

Про героїзм сьогодення ще будуть написані книги, а з виданнями, присвяченими історії боротьби поколінь українців за свою землю, можно познайомитись, завітавши до абонементу для юнацтва Сумської обласної універсальної наукової бібліотеки (зала №302).


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Літні розваги в бібліотеці

Творча зустріч

Пам’яті письменника Юрія Царика