Скарби українських водойм

 zoomконференція

На сонячній землі багато рік,
Що не ріка – то й пісня особлива
(Олекса Ющенко «На березі Сули»)

Вода – основа життя на нашій планеті. Серед природних ресурсів, без яких неможливежиття на землі, одне з перших місць належить воді.

Водні ресурси являються стратегічним природним ресурсом. Вони є національним багатством кожної країни, забезпечують усі сфери життя і господарської діяльності людини, є джерелом промислового і сільськогосподарського виробництва та життя людей.

Україна належить до держав з недостатнім забезпеченням водними ресурсами. І хоча забезпечення водними ресурсами Сумської області достатнє і рівномірне, населення і галузі народного господарства не відчувають проблем у забезпеченні як питною, так і технічною водою, але сучасний стан водойм області характеризується антропогенним тиском суб’єктів господарювання, скидом недостатньо очищених стоків, постійним ростом аварійних водопровідних мереж, який призводить до непродуктивних втрат питної води. Ці фактори негативно впливають на стан водних ресурсів області.А надмірний промисел призвів до значного зменшення запасів водних біоресурсів

Про актуальні проблеми водокористування на Сумщині і його перспективи, стан рибного господарства і діяльність рибоохоронних структур в області йшлося на онлайн-конференції «Скарби українських водойм», організованій працівниками відділу документів з природничих і аграрних наук обласної наукової бібліотекина платформі Zoom.

Учасниками її були провідні фахівці Регіонального офісу водних ресурсів у Сумській області - начальник відділу водних відносин і басейнової взаємодії Афанасієва С. В.; управління Державного агентства рибного господарства у Сумській обл. – начальник відділу іхтіології та регулювання рибальства Підопригора В.О.; науковці і студенти природничо-географічного факультету Сумського державного педагогічного університету ім.А.С.Макаренка на чолі з деканом Міронець Л.П.; виробничники; користувачі бібліотеки; працівники відділу документів з природничих і аграрних наук обласної наукової бібліотеки.

Конференція пройшла продуктивно і зацікавлено, у чаті і усно учасники задали безліч питань фахівцям. Науковці і студентська молодь активно цікавилась станом водойм і водопостачання в області, їх практичним використанням і охороною, можливістю рибної ловлі в річках і озерах, поповненням і охороною рибних запасів у водоймах області та ін.

Сподіваємось, що конференція стане ще одним кроком до формування екологічної культури, екологічної свідомості та відповідальності кожного з нас.













Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Літні розваги в бібліотеці

Творча зустріч

Пам’яті письменника Юрія Царика