Від Арарату до Дніпра


В рамках проекту «Бібліотека – центр діалогу культур» співробітники відділу мистецтв Сумської обласної універсальної наукової бібліотеки спільно з членами Сумської обласної організації вірменської культури «Арцах» оформили книжкову виставку «Від Арарату до Дніпра» (культурні та мистецькі зв’язки між Вірменією та Україною), на якій представлена література з фондів бібліотеки та книги, видані Спілкою вірмен України.

Культурні взаємини українців і вірмен сягають у глибину сторіч. Вони зафіксовані в старовинних рукописах та книгах, у фольклорі, в архітектурних пам’ятках та образотворчому мистецтві. У центрі експозиції представлена «Ілюстрована енциклопедія вірменської культури в Україні» Ірини Гаюк, яка 2014 року удостоєна Національної премії України імені Тараса Шевченка.

На виставці експонується література про історію вірменської спільноти в Україні, вірменські храми та чудотворні ікони, видатних діячів вірменського походження в Україні, серед яких – художники Іван Айвазовський та МартіросСар’ян, композитор Олександр Спендіаров, кінорежисери Сергій Параджанов та Роман Балаян, вірменську тему у творчості українських митців.

Культурні зв’язки між двома народами продовжують активно розвиватися і в наш час: проводяться різноманітні художні виставки, фестивалі, конкурси, гастролі мистецьких колективів. Спілка вірмен України започаткувала програму формування книжкового фонду, яка дозволить поповнити бібліотеки України великою кількістю видань з актуальних питань вірменознавства.

Чільне місце в експозиції виставки займають публікації сумських науковців і краєзнавців, серед яких – книги відомого дослідника, члена Національної спілки журналістів України Вазгена Балаяна, присвячені літературним та історико-культурним відносинам двох народів:«Україна – любов моя», «Лицарі духу», «Армения и Сумщина: прекрасне проявления дружбы».



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Літні розваги в бібліотеці

Творча зустріч

Пам’яті письменника Юрія Царика