Масляна прийшла до нас

Масляна – одне з найрадісніших, улюблених і світлих свят в народі. У 2015 році Масляний тиждень згідно православного календаря припадає на період з 16-го по 22-е лютого.

В ці дні в Сумській обласній універсальній науковій бібліотеці оформлена виставка-інсталяція «Масляна прийшла до нас». На виставці представлені книги з етнографії, статті з періодичних видань, фотоальбоми, репродукції, що розповідають про історію свята, його обряди та традиції, а також представлені матеріали зі святкування Масляної на Сумщині. Видання розповідають нам про те, що за традицією в Україні в Масляний тиждень люди проводжають зиму і обрядами зустрічають весну, що кожен день цього святкового тижня має свою назву, що хоча обряди свята і мають язичницьке коріння, проте зараз воно вже є православним.

Головне частування на Масляну – млинці. Рум’яні та гарячі, вони являють собою символ сонця, яке світить все яскравіше, подовжуючи дні. На виставці відвідувачі мають змогу не тільки ознайомитися з безліччю рецептів приготування млинців, а і скуштувати їх з гарячим запашним чаєм.

Відео-супровід яскраво демонструє особливості проведення Масляної у різних регіонах України. Масляна для нас, як карнавал для італійців, іспанців, мексиканців тощо, у яких він зазвичай супроводжується переодяганням і бурхливими веселощами, стає ніби останнім ковтком веселого мирського життя перед суворими буднями посту.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Літні розваги в бібліотеці

Творча зустріч

Пам’яті письменника Юрія Царика