Крути сльозою тремтять на щоці України

Вічну славу здобували 
Україні біля Крут,
Не забудь героїв триста,
Спом’яни їх, не забудь…

Щороку бібліотека вшановує пам’ять молодих героїв, що 1918 року полягли біля залізничної станції Крути, захищаючи Українську Народну Республіку від більшовицьких загонів, які рвались до Києва. Їх подвиг навічно ввійшов до літопису боротьби за незалежність Вітчизни, як одне із свідчень незламності духу українського народу, його вічним прагненням до волі і справедливості.

Для старшокласників школи №29 працівники читального залу для юнацтва провели годину пам’яті «І слава їх встає безсмертна». Розповідь про мужність і героїзм, незламність духу студентів та гімназистів, що поклали своє юне життя на вівтар української державності не залишила байдужими молодь.

На книжковій виставці «Крути сльозою тремтять на щоці України» представлена література про трагічні сторінки історії України початку ХХ століття, історичні матеріали та статті, в яких розкривається хід та причини трагедії; поетичні та літературні твори; публіцистика, спогади нечисленних учасників бою, яким вдалося вижити. З фонду «Канадсько-української бібліотеки» представлені рідкісні документи: свідчення учасника бою Івана Шарого, публіцистика його доньки Людмили Волинської, книгу спогадів члена Української Ради Бориса Мартоса «Визвольний здвиг України», багатотомне видання «Літопис УПА».


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Літні розваги в бібліотеці

Творча зустріч

Пам’яті письменника Юрія Царика