Публікації

Показано дописи з вересень, 2024

ЗА ДЕМОКРАТІЮ ЧЕРЕЗ ПРАВО.

Зображення
  До Міжнародного дня демократії 15 вересня відзначають Міжнародний день демократії. Демократія належить до універсальних і засадничих загальнолюдських цінностей і принципів Організації Об’єднаних Націй. Святкування Міжнародного дня демократії – хороший привід звернути увагу на стан демократії у світі та сприяти підвищенню поінформованості громадськості. До цієї дати у відділі абонемента Сумської обласної універсальної наукової бібліотеки розгорнута книжкова виставка «За демократію через право». На експозиції представлена література, в якій розкривається суть демократії, історія запровадження демократичних моделей управління у країнах світу, стан та перспективи демократичних перетворень в Україні та інше.

ВІЛЬНІ ЧИТАЮТЬ УКРАЇНСЬКОЮ!

Зображення
Сьогодні до Всеукраїнського проєкту зі збору книжок «Вільні читають українською!» долучилася Хмельницька обласна універсальна наукова бібліотека. Колектив бібліотеки передав для бібліотек Сумської області, які постраждали внаслідок російської військової агресії 86 примірників книг для дорослих та дітей. Дякуємо колективу Хмельницька обласна універсальна наукова бібліотека . Книги будуть розподілені бібліотечним закладам Сумської області.

ПРОЄКТ «ВАЛІЗКА З КНИЖКАМИ» У СУМСЬКІЙ ОБЛАСНІЙ УНІВЕРСАЛЬНІЙ НАУКОВІЙ БІБЛІОТЕЦІ

Зображення
"Валізка з книжками" — це проєкт, спрямований на популяризацію читання серед українських дітей, що опинилися у складних життєвих обставинах через війну.   До валізки потрапили книжки з акцентом на важливі теми: такі як дружба, віра в себе, взаємопідтримка, розуміння та прийняття труднощів. Серед книг —історії українських та зарубіжних авторів з захопливими сюжетами: про пса Патрона, про київського привида, про те, як правильно ревіти та про велику книгу почуттів. Окрім книжок комплект містить інтерактивні іграшки, розмальовки, маркери та посібник з порадами від відомих психологів. Родзинкою валізки є книжковий черв’ячок, що допоможе юним читачам подолати стрес. Цей проєкт був створений за підтримки МЗС Німеччини, Goethe-Institut, Німецької бібліотечної асоціації, Українського інституту книги.

Майстри гребінця та ножиць: до Дня перукаря

Зображення
Перукар – одна з найдавніших професій у світі. 13 вересня своє професійне свято відзначають фахівці, які створюють стиль людини за допомогою зачіски. День перукаря – це свято перукарів, колористів, барберів та інших спеціалістів, які працюють з волоссям, і роблять наше волосся здоровим і доглянутим, а людей - красивими. Перукарська справа має давню історію і є невід’ємною частиною культурного життя будь-якого суспільства. В усі часи ця професія була важливою і потрібною, а сьогодні, коли індустрія краси стрімко розвивається, перукарське мистецтво набирає все більшої популярності. Перукар-стиліст, наче художник, створює образ клієнта, проявляючи креативність і високий професіоналізм та підкреслюючи переваги і приховуючи недоліки його обличчя. Вітаємо всіх майстрів гребінця і ножиць з професійним святом! Дякуємо вам за вашу творчу й чарівну працю. Бажаємо вам приголомшливих ідей, популярності, щастя в житті і удачі! Нехай ваші руки творять красу, а кожна зачіска стає шедевром!

СОН ТА ЙОГО РОЛЬ У ПСИХІЧНОМУ ТА ФІЗИЧНОМУ ЗДОРОВ’Ї

Зображення
В Сумській ОУНБ відбулося чергове засідання клубу «Мистецтво бути здоровим», тема заходу «Сон і його роль у психічному та фізичному здоров’ї». Учасники заходу, люди з вадами слуху, відвідувачі Сумської територіальної організації УТОГ дізнались про значення сну для здоров’я людини, переглянули відеопрезентацію «Як покращити якість сну». Співробітники відділу провели короткий тренінг з вправ на релаксацію та ігри на асоціативне мислення, розвиток реакції, координації рухів та різних когнітивних навичок. Запрошуємо всіх бажаючих до нашого клубу, основною місією якого є популяризація знань здорового способу життя, приємне спілкування, нові знайомства.

НАЦІОНАЛЬНИЙ КЕШБЕК

Зображення
Ти ще не в курсі?! Карта «Кешбек. Зроблено в Україні». Що це? Що таке «Національний кешбек»? Для чого потрібна картка «Кешбек. Зроблено в Україні»? Як отримати кешбек від держави? Який розмір кешбеку? Багато питань, відповіді на які знайдеш на порталі Дія . Не зволікай! ДІЙ! Уже 880+ тисяч українців доєднались до програми «Національний кешбек». З них 400+ тисяч обрали в Дії картки, на які буде нараховуватися кешбек. Не можеш завантажити Дію? Не виходить знайти спільну мову зі своїм гаджетом? Звертайся по допомогу в Хаб цифрової освіти Сумської ОУНБ.  Перші користувачі вже отримали консультацію. #cyfra_library #хабицифровоїосвіти #СумськаОУНБ_Хаб_цифровоїосвіти #цифроваосвіта #ulaorgua #UNDPinUKRAIN #ПРООНвУкраїні #SwedeninUA

КОЛО ПСИХОЛОГІЧНОЇ ПІДТРИМКИ

Зображення
11 вересня в Сумській ОУНБ продовжився цикл зустрічей «Коло психологічної підтримки» від міжнародної гуманітарної організації Данська рада у справах біженців / DRC .   Сьогодні пройшла чергова частина сесії – Практика «Лінія часу». Учасники заходу відшуковували власні опори, спираючись на особистий досвід. Згадували події життя та ресурси, що надають сил рухатись вперед.  

МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ГІНЕКОЛОГІЧНОГО ЗДОРОВ'Я

Зображення
10 вересня проводиться Міжнародний день гінекологічного здоров'я. Для підвищення обізнаності про важливість жіночого здоров’я, відділ медичної літератури Сумської ОУНБ підготував книжкову виставку «Жіноче здоров’я: шлях до гармонії», яка розкриває питання гінекології в доступній формі. Запрошуємо до відділу Відділ медичної літератури СОУНБ для ознайомлення з літературою.

КОЛО ПСИХОЛОГІЧНОЇ ПІДТРИМКИ

Зображення
10 вересня в Сумській ОУНБ продовжився цикл зустрічей «Коло психологічної підтримки» від міжнародної гуманітарної організації Данська рада у справах біженців / DRC . Сьогодні пройшла чергова частина сесії – Практика «Лінія часу». Учасники заходу відшуковували власні опори, спираючись на особистий досвід. Згадували події життя та ресурси, що надають сил рухатись вперед.  

Клуб німецької мови RELAX DEUTSCH

Зображення
  #освітній_простір Учасники клубу успішно опановують базову німецьку мову. На минулому заняття повторили граматику, виконали вправи та поспілкувались на тему «Шопінг». Родзинкою клубу став аналіз тексу пісні Ave Maria : відвідувачі читали, перекладали та розбирали граматичні та лексичні аспекти . З нами вивчати німецьку легко! Долучайтесь! Коли: Кожного понеділка Час: 10.30, зала 203 А

ОЛЕКСАНДР ДОВЖЕНКО. ВІДОМИЙ І НЕВІДОМИЙ

Зображення
  Олександр Довженко – відомий український письменник, кінорежисер, художник, дипломат. Його твори, як літературні, так і кінематографічні, стали класикою української культури. Проте, окрім загальновідомих фактів життя та творчості Довженка, існує багато цікавих деталей, про які знають лише справжні шанувальники його таланту. Про найцікавіші моменти з біографії українського режисера, а також про те, чим він жив окрім кінематографу, читайте в лонгріді «Олександр Довженко. Відомий і невідомий»

ЗБАГАТИ СЕБЕ УКРАЇНСЬКОЮ!

Зображення
#Вивчаємо_українську

МИСТЕЦТВО, ЩО НАДИХАЄ

Зображення
  На першу зустріч з бібліотекою завітали старшокласники навчальних закладів міста. Учні познайомились з різноманітними можливостями наукової бібліотеки – інформаційними, технологічними, соціокультурними. Дізнались про її історичне минуле та сучасні можливості для навчання та змістовного дозвілля, побачили цікаві видання книжкової колекції бібліотеки, яка налічує понад 500 000 примірників наукової, навчальної та художньої літератури. У рамках проєкту «Бібліотека з тобою» фахівці книгозбірні організували для молоді цікавий арттерапевтичний майстер-клас «Мистецтво, що надихає», який направлений на творче самовираження та розвиток пізнавальної діяльності підлітків. За допомогою арттерапії можна подолати стрес, страх, тривогу, що неабияк актуально сьогодні. Викладачі Сумської художньої школи ім. М. Г. Лисенка Микола та Любов Бєлінські розповіли учням що таке композиція малюнка, як окремі художні елементи поєднати в єдине ціле, розкриваючи зміст твору. Учасники навчалися малювати натюрморт,

АНГЛІЙСЬКА ДЛЯ ПОЧАТКІВЦІВ

Зображення
  Першу осінню зустріч розпочали з повторення набутої лексики. Учасники використовували лексичні картки з запитаннями та надавали на них відповіді. Це була гарна можливість висловити свої думки, вдосконалюючи навички спілкування англійською. Впродовж заняття розглянули тему «Asking for & Giving Opinions", розповіли про свої музичні вподобання та улюблених виконавців. У вивченні мови головне регулярність, тож запрошуємо вас на щотижневий клуб щосереди о 15.00, зала «Вікно в Америку» 203А. See you next Wednesday!  

НОНФІКШН

Зображення
НОНФІКШН – література, яка інформує, навчає і надихає. 2 вересня розпочався Національний тиждень читання нонфікшн-літератури, який триватиме до 8 вересня. Темою тижня обрані слова українського мовознавця та літературного критика Юрія Шевельова «З історії незакінченої війни». Фокус уваги сконцентровано на нових виданнях історичної літератури. У візуальному оформленні використано орнаменти видатного українця, який зробив свій внесок і в науку, і у мистецтво, – Василя Кричевського. Сьогодні український нонфікшн – один із дієвих шляхів боротьби з російською пропагандою в інформаційному полі. Чинити опір, відкривати своє, занурюватися в світ науки, історії, літератури чи мистецтва можна завдяки цій літературі. В нашій книгозбірні представлені книги від провідних українських та світових фахівців, які охоплюють різні теми й спрямовані на різні вікові та соціальні групи. Обираючи найкращі нонфікшн книги, щоб отримати нові ідеї, дізнатися про інноваційні підходи в різних сферах, а також надихну

ТІ ЯБЛУКА, МОВ ЗОЛОТІ СОБОРИ…

Зображення
Щаслива яблуня! Надовкруги Ті яблука, мов золоті собори– Живло добра, яке ніхто не зборе, Шаленство материнської снаги. Дмитро Павличко Вересень прийшов і став повноправним господарем у природі. Вранці й уночі стало прохолодніше. А вдень пригріває сонечко, немов запрошує продовжити літо. Люди збирають врожаї на полях, а садки вже подарували людям цілий Монблан своїх щедрих дарунків – яблук. Яблуко –- найпопулярніший фрукт у світі. Воно має чудодійні властивості і неперевершений смак. Проте, значення цього плоду для людства має глибокі історичні корені. ЕДЕМСЬКИЙ ПЛІД В Едемському саду росло Дерево пізнання Добра і Зла. Саме яблуко зображується в мистецтві і змальовується в літературі, коли йдеться про Заборонений плід. Перші люди, спокушені Змієм, порушили заборону і відчули смак того першого яблука, і за це були вигнані з Едемського саду. Отже, яблуко стало символом заборони, символом спокуси, а також символом допитливості. А перші яблуневі сади з’явились у передгір’ях Тянь-Шаню. Неда

ПОЕТ, ЩО ЗБЛИЖУЄ НАРОДИ

Зображення
4 вересня виповнюється 215 років від дня народження Юліуша СЛОВАЦЬКОГО (1809–1849), який разом з Адамом Міцкевичем та Зігмундом Красинським належить до найвідоміших польських поетів епохи романтизму. Майбутній класик польської літератури мав українське коріння. Словацький народився у місті Кременці на Волині, враження від якого залишилися у нього на все життя, а кременецькі мотиви часто звучали у його творчості.   Юліуш Словацький написав багато творів на українську тематику, серед них: «Пісня козацької дівчини» (1829), поеми «Змій» (1831) та «Мазепа» (1839), драма «Ян Казімеж» (1841). ⠀ «Український патріотизм Словацького, – зазначив Дмитро Павличко, – може бути справедливо порівнюваний хіба що з патріотизмом Шевченка. Йдеться тут не стільки про схожість образів, метафор на тему воскресіння народного духу, а насамперед про релігійне, нездоланне переконання обох поетів у тому, що невмирущість нації походить із її страждань і непокори». В фондах Сумської обласної універсальної наукової

КОЛО ПСИХОЛОГІЧНОЇ ПІДТРИМКИ

Зображення
3 вересня в Сумській ОУНБ продовжився цикл зустрічей «Коло психологічної підтримки» від міжнародної гуманітарної організації Данська рада у справах біженців / DRC Учасники заходу розглядали тему «Управління емоціями». Вони ознайомилися з видами емоцій, освоїли навики саморегуляції та знімали психоемоційну напругу за допомогою арттерапії.

ДЕНЬ ЗНАНЬ З БІБЛІОТЕКОЮ

Зображення
В межах масових заходів до Дня знань, з метою розширення кругозору користувачів, набуття ними навичок доступу до інформаційних ресурсів бібліотеки фахівці книгозбірні провели бесіди «Інформаційні ресурси бібліотеки для користувачів відділу» школярам, студентам і дорослим користувачам.   Учасники заходів мали змогу ознайомитися з пошуковими можливостями електронного каталогу бібліотеки http://ounb.sumy.ua/cgi-bin/irbis32r/cgiirbis_32.exe?C21COM=F&I21DBN=SONB&P21DBN=SONB&S21FMT=&S21ALL=&Z21ID= , методикою роботи з довідковими виданнями та навчальними посібниками з фондів бібліотеки, які вони зможуть використовувати як у навчанні, так і для підвищення свого загальноосвітнього, культурного рівня. Користувачі відвідали сайт бібліотеки http://ounb.sumy.ua/ та ознайомилися із його наповненням: інформацією про масові заходи, що відбуваються в бібліотеці, про роботу клубів за інтересами, структуру бібліотеки та про новинки видань. Також присутні переглянули сторінки бібліо

КОЛО ПСИХОЛОГІЧНОЇ ПІДТРИМКИ

Зображення
3 вересня в Сумській ОУНБ продовжився цикл зустрічей «Коло психологічної підтримки» від міжнародної гуманітарної організації Данська рада у справах біженців / DRC Учасники заходу за допомогою психологів розглядали тему «Управління емоціями». Вони ознайомилися з видами емоцій, освоїли навики саморегуляції та знімали психоемоційну напругу за допомогою арттерапії.