НА ПЕРЕХРЕСТІ ТВОРЧИХ ДОЛЬ


У відділі мистецтв Сумської ОУНБ відбулася чергова творча зустріч з циклу мистецьких заходів «Караван історій», організована в рамках проєкту «Резиденція тиші».

Сумська краєзнавиця Ольга Недогарко розповіла про маловідомі сторінки життя і творчості художників Миколи Ге та Івана Прянишникова – митців, які до недавнього часу вважалися представниками російської культури, а насправді були тісно пов’язані з Україною. Обидва були інтегровані в європейське мистецтво, зустрічалися в Італії. Дослідники творчості Івана Прянишникова вважають, що саме він позував Миколі Ге для фігури апостола Іоанна Богослова під час створення славнозвісної картини «Остання вечеря».

В Італії Іван Прянишников написав дві ікони для церкви села Куянівка Сумського повіту. Роботи цього художника і мандрівника, який побував у багатьох країнах світу, зберігаються в фондах Сумського художнього музею. У Франції, де провів останні роки життя Іван Прянишников, його ім’ям названо вулицю.

Гості заходу познайомилися з книжковою експозицією, присвяченою художникам Миколі Ге та Івану Прянишникову, переглянули цікаві відеоматеріали про їх життєвий і творчий шлях.

#Резиденція_тиші 

#Караван_історій 

#без_мікрофона


 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Літні розваги в бібліотеці

Творча зустріч

Пам’яті письменника Юрія Царика