ВЛАДИСЛАВ ГОРОДЕЦЬКИЙ – ЗОДЧИЙ ТРЬОХ КРАЇН

4 червня виповнюється 160 років від дня народження українського і польського архітектора, підприємця, мецената Владислав ГОРОДЕЦЬКОГО – особистості непересічної та загадкової. Окрім захоплення архітектурою, він полюбляв полювання, був одним із засновників мисливського товариства у Києві та мріяв взяти участь в африканському сафарі. Тому, можливо, він і оздоблював свої архітектурні споруди химерними істотами.

Власний дім – «Будинок з химерами» – одне із його творінь. Ось як описував будинок мистецтвознавець Сергій Гіляров: «З кутків даху спускають свої вуса-щупальця потворні дельфіни, їхні хвости, переплітаючись, чітко профілюють на тлі неба. На спинах дельфінів сидять оголені жіночі фігури з тризубами в руках; уздовж карнизів розмістилися величезні жаби; стовбурами колон, обабіч парадного входу, вилазять бадьорі ящірки; в орнамент капітелей уплетені морди носорогів, а лиштви вікон зображають слонячі голови».

Народився Лешек Дезидерій Владислав Городецький у Немирівському районі Вінницької області в шляхетній польській родині. Навчався у реальному училищі при лютеранському храмі Святого Павла в Одесі та на архітектурному відділенні Академії мистецтв у Санкт-Петербурзі.

Працював в Україні талановитий подолянин феєрично. За 30 років активної діяльності в Києві майстер своєї справи мав відношення до десятків різноманітних проєктів, кожен з яких вирізняється оригінальністю.

Після жовтневої революції Владислав Городецький втратив всі свої маєтки і статки. Весною 1920-го року разом із дружиною переїхав до Варшави, де продовжив архітектурну діяльність, реставрував палац князів Вишневецьких, будував критий ринок, бойні, електростанцію, різні комунальні об’єкти. Після вдалих архітектурних проєктів, у 1928-му Городецький переїхав до Ірану, де йому запропонували посаду головного архітектора. Він займався прокладанням залізничних доріг, а в Тегерані отримав замовлення від уряду спорудити вокзал, театр і готель.

Владислав Городецький помер 3 січня 1930 року у Тегерані від серцевого нападу і там же був похований на римо-католицькому кладовищі Яскрава особистість, різнобічно обдарована людина, геніальний архітектор – це все найкраще характеризує цю відому постать. Його унікальні проекти прикрашають міста та вважаються їх архітектурними перлинами


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Літні розваги в бібліотеці

Творча зустріч

Пам’яті письменника Юрія Царика