Василь Стус. Листи у вічність…

«Народе мій, до тебе я ще верну»
Гортаючи сторінки книги: Василь Стус. Листи у вічність…

«Рідко випадає зустріти людину такої цілісності, такої одержимості, такої чистоти… облуду, фальш, насильство над думкою він не приймав органічно і реагував на них оголеним нервом, не прикрито… він був нездатен до компромісів зі своїм сумлінням – навіть тих звичних, житейських, на які, не помічаючи цього, йде кожна людина з тверезим глуздом. Такого «тверезого глузду», такої житейської дипломатії він не визнавав, натомість завжди був внутрішньо готовий до самоспалення» (М. Коцюбинська).

Василь Стус – український поет-шістдесятник, публіцист, літературознавець, правозахисник, політв’язень СРСР, член Української Гельсінської групи. Із 47 років життя щонайменше 13 років Василь Стус провів у слідчих ізоляторах, камерах-одиночках, карцерах та на каторжних роботах. Все витримав, не зламався, не скорився…

Зі сторінок книги, яка містить фотографії з сімейного архіву, вірші, статті, листи до рідних та дружини, таборові записи з роздумами про долю країни та літератури, постає незламна постать поета, що сам на сам змагався з несвободою і невіглаством, уособлюючи собою всю духовну історію свого народу.

Відео створено на основі листів та записів поета і зберігає всі їхні лексичні особливості.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Літні розваги в бібліотеці

Творча зустріч

Пам’яті письменника Юрія Царика