Виставка-календар до свята Яблучного Спасу

 

Прозорим янтарем переливаються на сонці відкриті баночки меду… Мед гречаний, акацієвий, липовий, польовий, квітковий… Навіть повітря – і те просочене пахощами меду, а ще – п’янким ароматом запашного зілля і квітів: чебрецю, м’яти, материнки, васильків, чорнобривців. А на святкових столах – червонобокі яблука, соковиті груші, медові пряники, шулики й маківники, вареники і пироги з яблуками й маком. Усією округою лине веселий передзвін церковних дзвонів – здійснюється мале водосвяття і освячення дарів нового врожаю. Цю щедру пору в народі називають Спасівкою.

Успенський піст, а в народі Спасівка, встановлено на згадку Успіння Богородиці, триває він з 14 по 29 серпня й завершується Успінням (28 серпня), так званою Першою Пречистою. Упродовж цього двотижневого посту відзначають три свята Спаса – Медовий, Яблуневий і Горіховий.

Яблучний спас ми відзначаємо 19 серпня. Цього дня в церквах освячують фрукти нового врожаю, зокрема яблука і груші, пучки колосків пшениці і жита. Яблучний спас – це перша зустріч осені, адже з цього дня ночі стають холоднішими. Звідси й походить приказка: «Прийшов Спас – готуй рукавиці про запас». Цього дня готують печені яблука, пироги й штруделі з яблучною начинкою, які їдять з узваром або грушівником – киселем зі свіжих груш.

У відділі документів з економічних і технічних наук до Свята організована виставка-календар «Яблучний спас йде до нас!», де представлені видання з історії свята Спасівки та смачними рецептами випічки до святкового столу.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Літні розваги в бібліотеці

Творча зустріч

Пам’яті письменника Юрія Царика