Творець пшеничного колоса

 

10 лютого виповнюється 115 років від дня народження всесвітньо відомого вченого, талановитого селекціонера, академіка Василя Миколайовича Ремесла. Великою заслугою вченого була розробка та впровадження в селекційну практику методу отримання високоврожайних сортів озимої пшениці з підвищеною стійкістю до екстремальних умов. Справжнім шедевром світової селекції став сорт «Миронівська 808» (1963), який розширив ареал вирощування озимої пшениці далеко на північ і прославив Миронівку на весь світ. Виводив нові сорти В.М. Ремесло в створеному ним Миронівському інституті селекції та насінництва пшениці, який і очолював до кінця свого життя. Ним створено і районовано 20 сортів озимої пшениці.

В.М. Ремесло – автор понад 200 наукових праць, у тому числі 5 монографій. Ряд праць опубліковано за кордоном. Василь Миколайович був членом Ради Європейської асоціації селекціонерів. Його по праву вважають одним із творців «зеленої революції» у світі. Талановитий селекціонер удостоєний вищих нагород країни, звання Заслуженого діяча науки.

Василь Миколайович Ремесло був неординарною особистістю, великим представником не тільки своєї епохи, а й сучасності. Більше дізнатися про вченого із світовим ім’ям та ознайомитися із науковими доробками вам допоможе інформ-портрет «Шлях незборимого пошуку», представлений у відділі документів з природничих та аграрних наук бібліотеки.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Літні розваги в бібліотеці

Творча зустріч

Пам’яті письменника Юрія Царика