ІЗ СУЗІР’Я КОРИФЕЇВ


16 лютого виповнюється 155 років від дня народження видатної української акторки та співачки грецького походження Єфросинії Пилипівни ЗАРНИЦЬКОЇ (АЗГУРІДІ) (1867–1936). Одна з найкращих учениць батька українського театру М. Кропивницького, вона в партнерстві з такими славетними майстрами національної сцени, як М. Заньковецька, Г. Затиркевич-Карпинська, Л. Ліницька та багатьма іншими, своєю творчістю впливала на формування духовного простору епохи.

Народилася майбутня актриса в Одесі в родині тютюнового негоціанта, грека за походженням П. Азгуріді. Виховувалася в одному із зразкових одеських пансіонів. Маючи з дитинства нахил до музики, з вищою відзнакою закінчила одеську музичну школу Товариства красних мистецтв.

Перебуваючи у Катеринівці, де знаходився родинний маєток, вона співала в хорі, з успіхом виступала в аматорських виставах, де 1888 року її побачив М. Кропивницький, який шукав тоді талановиту молодь для своєї трупи. Аматорка вразила його своїм голосом та драматичним талантом, і вже на початку 1889 року Є. Зарницька дебютувала на професійній сцені.

Єфросинія Зарницька була актрисою унікальної пластичності. Вона з творчим азартом бралася за різнопланові ролі у музичних і драматичних виставах, майстерно висвічуючи різні грані жіночого характеру.

Сучасники відзначали прекрасно поставлений голос актриси. Під час гастролей Є. Зарницької з трупою Г. Деркача у Парижі наприкінці 1893 року актрису навіть запрошували співачкою до Гранд Опера.

Впродовж сорока років сценічної діяльності Є . Зарницька зіграла 125 ролей в українському репертуарі та понад 100 – у російському.

У 1910 році на фірмі «Зонофон» співачка записала на грамплатівки чимало українських народних пісень, дуетів, фрагментів з опери «Запорожець за Дунаєм». С. Гулака-Артемовського.

Серед палких прихильників таланту актриси були відомі діячі української культури М. Кропивницький, М. Старицький, І. Карпенко-Карий, П. Саксаганський, П. Ніщинський, М. Аркас та інші.

Шанувальників театральної культури запрошуємо переглянути виставку з циклу «Греки на теренах України», присвячену життю та творчості актриси, яка експонується у відділі мистецтв.

 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Літні розваги в бібліотеці

Творча зустріч

Пам’яті письменника Юрія Царика