Ботанічний сад в оптимізації довкілля

(до 85-річчя навчально-наукового центру «Ботанічний сад Сумськогодержавного педагогічного університету ім. А.С.Макаренка»)

Сад ботанічний в спогаді німому
Вигойдує вже березневі сни.
Про що вони – не скаже він нікому,
Стоїть і марить в зустрічі весни.

Україна – квітуча зелена країна з безліччю різних видів рослин. Деякі із них потребують захисту або спеціальних умов для росту і розвитку. Саме тому в містах створюють спеціальні зони – ботанічні сади. Своїми колекціями ботанічні сади демонструють різноманіття і багатство рослинного світу Землі.
Провідним центром вивчення та збереження ресурсів світової флори на Сумщині є ботанічний сад Сумського державного педагогічного університету ім. А.С.Макаренка. В Ботанічному саду проводиться значна науково-дослідна, просвітницька, навчально-виховна робота та природоохоронна діяльність.
Він є унікальним витвором людської праці, натхнення і любові до рідного краю, природи; постійно розвивається і оновлюється. В Ботанічному саду зростають сотні видів рослин, багато з них – рідкісні або зникаючі. «Жива» колекція саду складається з безлічі місцевих рослин, а також з представників флори інших регіонів України. Відвідувачі можуть побачити рослини з пустель, степів і луків; хвойних, листяних і змішаних лісів, а також різні види з гір Карпат, Кавказу, Криму; багатьох представників флори родом з Азії, Європи і Північної Америки; вихідців родом з Китаю, Японії та ін.
Про історію створення, сучасний стан, актуальні проблеми функціонування і перспективи ННЦ «Ботанічний сад СДПУ ім А.С.Макаренка» йшлося на онлайн-конференції «Ботанічний сад в оптимізації довкілля», присвяченій 85-річчю його заснування, яку провели працівники відділу документів з природничих і аграрних наук обласної універсальної наукової бібліотеки спільно з природничо-географічним факультетом педагогічного університету на платформі Zoom.
Учасниками її були головний спеціаліст Департаменту захисту довкілля та енергетики Сумської ОДА Карлюкова О.Ю. та його провідні фахівці; директор ННЦ «Ботанічний сад СДПУ ім А.С.Макаренка» Кравчук Л.В.; науковці і студенти Сумського державного педагогічного університету ім.А.С.Макаренка - природничо-географічного факультету разом з деканом Міронець Л.П. та кафедри туризму і готельно-ресторанного сервісу з завідувачем кафедри Зігуновою І.С.; науковці і студенти кафедри екології та ботаніки Сумського національного аграрного університету разом з доцентом Баштовим М. Г.; завідувач методичного відділу Центру екологічно-натуралістичної творчості учнівської молоді (ЦЕНТУМ) Сумської міської ради Вертель В.В.; користувачі бібліотеки; працівники відділу документів з природничих і аграрних наук обласної універсальної наукової бібліотеки – всього 72 учасники.
Діяльність ННЦ «Ботанічний сад СДПУ ім А.С.Макаренка» як науково-дослідної, навчально-виховної, природоохоронної установи, природно-заповідного і туристичного об’єкту зацікавила всіх учасників. Конференція пройшла продуктивно, зацікавлено, динамічно; учасники задали безліч питань науковцям і фахівцям.
Сподіваємось, що цей захід сприятиме формуванню екологічної самосвідомості і культури у кожного з нас і особливо молоді. А наполеглива робота працівників ботанічного саду, науковців, викладачів і студентів педагогічного університету вселяють надію, що й нащадки матимуть можливість споглядати унікальний рослинний світ.
Наш ботанічний сад посаджений з любов’ю.
Засновники не жаліли ні сил, ані здоров’я.
Тепер настала нам пора його охороняти,
Садить нові рослини, їх ростити, доглядати.









 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Літні розваги в бібліотеці

Творча зустріч

Пам’яті письменника Юрія Царика