Творча зустріч з сумською поетесою Надією Позняк

19 серпня 2021 року наживо у прямому ефірі сторінки відділу абонементу Сумської обласної універсальної наукової бібліотеки на Facebook відбулась творча зустріч «Поезія, що відмикає високі почуття» з чудовою жінкою, сумчанкою, авторкою збірок поезій «Шкіра», «Ряди Фур’є», володаркою багатьох відзнак всеукраїнських, міжнародних літературних конкурсів і фестивалів, зокрема, є лауреатом премії Ордену Карпатських Лицарів, Всеукраїнської премії «Благовіст», Всеукраїнської літературно-мистецької премії ім. Василя Юхимовича, літературної премії імені Анатолія Криловця- Надією Позняк.

Яскрава та неповторна у своєму поетичному голосі авторка відповідала на різноманітні запитання про життя і творчість, про сучасність, ділилися враженнями, спогадами, вподобаннями. Упродовж зустрічі вона читала свою справжню українську поезію найвищого гатунку. Вірші торкнулися людських сердець, бо до зустрічі в онлайн-режимі приєдналося багато шанувальників творчості поетеси з різних куточків України.

Особливо вразив учасників творчої зустрічі вірш «Донбас дрейфує, наче Атлантида» першої книги «Шкіра» з циклу громадянської лірики, якій у книзі відведено найбільше місце. Любов до рідної землі у великому і в малому – не напоказ, є природною, органічною рисою творчості Надії Позняк.

«Донбас дрейфує, наче Атлантида.

Цей шмат землі – ні Богу, ні мені.

Зійшлися два світи. Іде корида.

Що не насниться навіть сатані.»

Вона побажала щоб настав мир, а Донецьк і Луганськ були українськими, щоб запанувала злагода між нашими людьми, щоб Україна була землею щастя, миру, достатку, благополуччя, і щоб не десь за океаном, на чужих землях, а на своїй рідній землі молодь була щасливою, тут навчалася, працювала і будувала своє майбутнє.

Презентуючи свою другу книгу «Ряди Фур'є», відмічену грамотою Всеукраїнського літературно-мистецького фестивалю імені Василя Скуратівського «До Василя» за 2-е місце у номінації «Книга», поетеса запропонувала читачам не лякатися назви, а сміливо взяти книгу та «розкласти в ряди» існуючу реальність. Вірші книги сповнені глибокого психологізму та водночас легкості, свіжості, оригінальності. Зустріч була теплою, надзвичайно зворушливою та залишила багато приємних вражень. Поціновувачі поетичного слова ще раз впевнились у тому, що поезією потрібно захоплюватися, вивчати, презентувати, бо вона підносить нас духовно, збагачує новими відчуттями та своєю неповторністю.







Коментарі

  1. Сердечно дякую за організацію цієї зустрічі. Кропітка праця бібліотекарів заслуговує найвищої оцінки. Вдячна за увагу до моєї творчості. З повагою, Надія Позняк.

    ВідповістиВидалити

Дописати коментар

Популярні дописи з цього блогу

Літні розваги в бібліотеці

Творча зустріч

Пам’яті письменника Юрія Царика