Майстер шахової композиції

Декілька років при відділі обслуговування користувачів Сумської ОУНБ працює шаховий клуб «Етюд».

9 лютого в рамках розширеного засідання клубу відбувся опен-турнір присвячений пам’яті першого майстра спорту з шахів на Сумщині – Капусти Льва Мойсейовича. Захід відбувся з нагоди 100-річчя з дня народження видатного майстра шахової композиції. Лев Мойсейович склав біля півсотні композицій, з яких 18 одержали призи на міжнародних і всеукраїнських змаганнях. Під його керівництвом команда композиторів Сумщини двічі перемагала в першості України (1984 і 1989). А одного разу була бронзовим призером. Нагороджений срібною медаллю особистої першості України (1989).

В турнірі прийняв участь син Льва Мойсейовича – Капуста Віктор Львович, уродженець Охтирщини, письменник, майстер спорту з шахової композиції, неодноразовий переможець і призер першостей України в командному та індивідуальному заліку , який мешкає в Києві і працює редактором однієї з газет.

Переможцями опен-турніру стали Федченко В. (І місце), Харищук А. (ІІ місце), Рогоз В. (ІІІ місце).

А 10 лютого в змаганнях з рішення задач і етюдів найкращі результати серед шахістів показали: Федченко В. (І місце), Рогоз В. (ІІ місце), Рафіков О. (ІІІ місце).

Капуста В. Л. подарував бібліотеці книги «Картатий материк. Веб-сайтська історія. Сонетний гамбіт» та «Левова доля. Партитура для маестро з шахівницею. Записав Віктор Капуста». У цієї книжки два автори: Лев Капуста і його син Віктор Капуста, який на основі батькової спадщини компонує розповідь. Крім відомих шаховому загалу творів «Левова доля» містить у собі чимало композицій-першодруків з архіву майстра та задач, складених сином спеціально для цього видання.

Чекаємо нових зустрічей на картатому полі.







Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Літні розваги в бібліотеці

Творча зустріч

Пам’яті письменника Юрія Царика