ЙОМУ МИ ЗОБОВ’ЯЗАНІ ОБІЗНАНІСТЮ З КРАЄМ

Науково-краєзнавча конференція «Краєзнавство в контексті вивчення історичної, духовної і культурної спадщини регіону», присвячена 125-річчю від дня народження краєзнавця-дослідника, педагога Павла Андрійовича Сапухіна відбулася в обласній універсальній науковій бібліотеці спільно з Сумським обласним краєзнавчим музеєм.

Ім’я Сапухіна і тема краєзнавчої діяльності зібрали інтелектуальну еліту не лише Сум, а й Лебедина, Великої Писарівки і Полтави в головній книгозбірні міста. Науковці, освітяни, архівні, музейні, бібліотечні працівники говорили про значення творчого спадку краєзнавця Сапухіна для прийдешніх поколінь. Виступ професора Дмитра Кудінова супроводжувався показом фільму про відкриття музея А. П. Чехова в Сумах, на якому був присутнім Павло Андрійович Сапухін.

В рамках конференції відбулося відкриття виставки особового архіву Павла Андрійовича, переданого до Сумського обласного краєзнавчого музею на зберігання донькою – Ладою Павлівною, а також презентація книги «Павло Андрійович Сапухін: портрет розбудовника краєзнавства на Сумщині», в якій вперше опубліковано дослідження Сапухіна «П. А. Грабовський за молодих років», бібліографію його праць, публікацій та матеріалів про нього, світлини з сімейного архіву родини Сапухіних та фотомитця Ігоря Ройченка, документи з приватного архіву Дмитра Кудінова, Сумського краєзнавчого музею.

Діяльність і доробки П. А. Сапухіна – це скарб нашого міста й області. Всі присутні зійшлися на думці, що в місті має з’явитися меморіальна дошка та одна з вулиць з його іменем. 




Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Літні розваги в бібліотеці

Творча зустріч

Пам’яті письменника Юрія Царика