Сумська перлина заповідного степу

  до 90-річчя створення природного заповідника «Михайлівська цілина»

У цьому оберемку стиглих трав 
Переплелися полини і рути. 
На цілині не може буть отав! 
Це – первозданність: без гріха й спокути. 
Ти придивись – медунка і гірчак, 
І звіробій, і сон – яка розкутість! 
А онде мак, червоний дикий мак, 
Горить, немов життя людського сутність... 

Михайлівська цілина – степовий масив, що розташований на вододілі річок Груні та Сули в Лебединському районі Сумської області. Михайлівська цілина була філією Українського державного степового природного заповідника з 1961 р., а з 2009 р. має статус природного заповідника.

Михайлівська цілина - одна із перлин заповідного фонду Сумської області і України. Це - історична та культурна спадщина українського народу; унікальний край, природа якого заворожує і надихає. На думку фахівців - розвиток туристського природокористування допоможе зберегти природну красу заповідника, зменшити антропогенний тиск на природне середовище, підвищити екологічну грамотність населення.

Історії Михайлівської цілини, охороні цілинного степу, його проблемам і перспективам була присвячена еколого-краєзнавча конференція, проведена працівниками відділу документів з природничих і аграрних наук Сумської обласної наукової бібліотеки. Її гостями були провідні фахівці Департаменту екології та охорони природних ресурсів Сумської ОДА, відділу промоції та туризму Сумської ОДА, керівники заповідника, науковці і студентська молодь державного педагогічного університету ім. А. С. Макаренка (кафедри туризму та готельно-ресторанної справи і природничо-географічного факультету) і будівельного коледжу, екологи, краєзнавці, представники громадських організацій і користувачі бібліотеки – шанувальники природи рідного краю.

Для присутніх була підготовлена відео-презентація про Михайлівську цілину.
                  






Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Літні розваги в бібліотеці

Творча зустріч

Пам’яті письменника Юрія Царика