МУЗИКА ВІД РОЗУМОВСЬКИХ

 

Народна артистка України, професорка Інституту мистецтв Київського університету ім. Б. Гринченка Наталія СВИРИДЕНКО була учасницею ІІІ всеукраїнського науково-практичного семінару-презентації «Мистецтвознавчі і культурологічні видання сьогодення: тенденції та перспективи», проведеного кафедрою музикознавства та культурології Навчально-наукового інституту культури і мистецтв СумДПУ ім. А.С. Макаренка наприкінці 2023 року.

Київська музикознавиця передала в дарунок відділу мистецтв Сумської ОУНБ свою книгу «Музика від Розумовських». Це унікальне, чудово ілюстроване видання розповідає про історію родини Розумовських та їхній вплив на розвиток вітчизняного та європейського музичного життя. Книга містить багато цікавої інформації про музичні уподобання представників роду, який був тісно пов’язаний з нашим краєм – за правління гетьмана Кирила Розумовського Глухів став культурним центром України.

Кирило Розумовський був одним із перших, хто на початку 50-х років ХVІІІ ст. створив приватну музичну капелу, мав роговий та духовий оркестри. Його діяльність мецената, який допомагав здобути музичну освіту талановитим виконавцям та композиторам, стала величезним поштовхом для розвитку вітчизняного музичного мистецтва.

 

Предмет гордості родини Розумовських – величезна нотна бібліотека. Це зібрання налічує понад 1700 творів різних композиторських шкіл Європи. Серед рідкісних творів композиції Гайдна, Моцарта, синів Баха, Кореллі, Тартіні (деякі – єдині у світі). Нині нотне зібрання родини знаходиться у Музичному відділі Національної бібліотеки України ім. В. Вернадського.

У книзі Н. С. Свириденко розглянуті також історія клавішних інструментів Італії, Франції, Німеччини, Австрії та клавірна музика чеських композиторів з нотного зібрання Розумовських. Книга містить розшифрований за сучасними нормами текст шести сонат Їржі Бенди та трьох сонат Леопольда Кожелуги (перша публікація в Україні).

Щиро вдячні Наталії Сергіївні за чудовий дарунок, який стане окрасою нотно-музичного фонду обласної книгозбірні.

 #Подаруй_бібліотеці_книгу #Бібліокомпас #Естафета_добрих_справ 

 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Літні розваги в бібліотеці

Творча зустріч

Пам’яті письменника Юрія Царика