ЛІДЕР ВІТЧИЗНЯНОЇ СЕЛЕКЦІЙНОЇ ЗООТЕХНІЧНОЇ НАУКИ

Невдовзі виповнюється 85 років з дня народження відомого вченого в галузі генетики, селекції й біотехнології сільськогосподарських тварин, академіка Української академії аграрних Валерія Петровича Бурката (1939 -2009 р.).

Ще навчаючись в Українській академії сільськогосподарських наук, майбутній вчений захоплювався селекцією тварин. На виробництві він виріс від зоотехніка-селекціонера до головного держінспектора України, у науці – від аспіранта до віце-президента УААН. За його участю розроблені і запроваджені на виробництві 74 програми селекції, вершиною яких стали програми виведення української червоно-рябої та чорно-рябої молочної породи, волинської і поліської м’ясних порід великої рогатої худоби. Вчений розробив сучасну теорію породоутворення та працював над розробкою і впровадженням Генеральної схеми використання племінних ресурсів держави, а також заснував біобібліографічну серію видань УААН «Українські вчені-аграрії ХХ століття», створив 6 науково-популярних фільмів.

У його творчому доробку понад 880 наукових праць, із них 40 монографій. Ім’я В.П. Бурката включене до «Енциклопедії сучасної України», біографічних довідників «Хто є хто в Україні», «Імена України», інформаційних та спеціалізованих довідників.

З виданнями про життєвий та творчий шлях видатного вченого запрошуємо ознайомитися на перегляді «Лідер вітчизняної селекційної зоотехнічної науки», організованому у відділі економічних, технічних та аграрних наук (зал № 304).


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Літні розваги в бібліотеці

Творча зустріч

Пам’яті письменника Юрія Царика