Крути: трагедія, подвиг, пам’ять!

 


Нема любові понад ту,
Що окропила кров’ю Крути,
І ту гарячу кров святу
Повік Вкраїні не забути!


Бій під Крутами – одна з трагічних сторінок української історії, що стала для нашого народу символом героїзму та відданості юного покоління в боротьбі за незалежність України.

29 січня 1918 року студенти й гімназисти прийняли нерівний бій з більшовицькою армією біля станції Крути та поклали молоді життя за свободу та самостійність, захищаючи Українську Народну Республіку. Того холодного січневого дня, як і сьогодні, без страху та сумнівів вони йшли у бій, щоб відстояти найдорожче. Ця жертовність була не даремна – бій українських воїнів проти російської навали затримав ворога на чотири дні. Таким чином добровольці утримали Київ на час, необхідний для укладання Брест-Литовського миру. Подвиг студентів став символом мужності та беззастережної любові до власної Батьківщини.

В соціокультурному відділі по обслуговуванню молоді з сектором періодики (зала №302) розгорнуто загальнобібліотечний перегляд літератури «Крути: трагедія, подвиг, пам’ять!», на якому представлені історичні матеріали про ці героїчні й трагічні події, висвітлюються документи, що розкривають хід та причини трагедії, поетичні та літературні твори, але насамперед – публіцистика, спогади нечисленних учасників бою, яким вдалося вижити.

Подвиг юних захисників навічно увійшов до літопису боротьби за нашу свободу, як одне зі свідчень незламності духу українського народу, його вічним прагненням до волі та справедливості. Тому в публіцистиці героїв Крут часто називають «першими кіборгами».


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Літні розваги в бібліотеці

Творча зустріч

Пам’яті письменника Юрія Царика