ВОЛОНТЕРСЬКА СПІВДРУЖНІСТЬ: «КАРІТАС - СУМИ» & СУМСЬКА ОУНБ



«Зустріч - знайомство, зустріч – узгодження намірів», - такими словами можна окреслити перебіг сьогоднішнього заходу, що відбувся у стінах Сумської ОУНБ за участі волонтерів Благодійного фонду Caritas Sumy / Карітас Суми («Карітас – Суми») та бібліотекарів головної книгозбірні області. У полі зору: спільна робота на користь людям, краянам, територіальним громадам Сумщини, що впродовж усього російського повномасштабного вторгнення потерпають від війни.

Директор БФ «Карітас - Суми», священник УГКЦ отець АРИСТАРХ (Дядя) насамперед спілкування зазначив, що «Карітас» - фонд міжнародний, заснований на християнських цінностях, на любові до світу, до ближнього, адже саме любов є соціальним рушієм і церкви, і людського соціуму, і волонтерства. Фонд «Карітас - Україна» розпочав свою роботу з початку дев’яностих років ХХ ст., а його підрозділ «Карітас - Суми» - невеличкими проєктами - від 2016 року. І значно активізував свою волонтерську діяльність у квітні 2022-го, коли Сумщину звільнили від новітньої окупації, а в розгромлених селах, громадах люди потребували найелементарнішого – харчів, одягу, ліків, дитячих засобів догляду… Нині «Карітас - Суми» масштабно впроваджує кілька важливих у час воєнного лихоліття проєктів, спрямованих на допомогу, порятунок обстрілюваних громад сумського прикордоння, внутрішньо переміщених осіб – людей, що тікають від війни, а також на допомогу людям, що в скруті, родинам з дітками з особливостями розвитку тощо. На переконання о.Аристарха, у партнерстві з Сумською обласною книгозбірнею волонтери «Карітасу» могли б започаткувати кілька цікавих проєктів на організацію змістовного дозвілля як для категорій населення, що потребують нашої допомоги й захисту, так і для всієї громади міста й області…

- Ми раді й відкриті до співпраці з благодійними волонтерськими фондами, громадськими організаціями, творчими спілками тощо, спрямованими на розвиток культурного середовища, просвітництва, єднання громад, солідаризацію людей у цей дуже непростий час, - зауважила керівниця Сумської обласної книгозбірні п.Валентина КАЛЬЧЕНКО. – У співдружності з «Карітас - Суми» бібліотека вже започаткувала проєкт з організації змістовного дозвілля, а саме зустрічей у краєзнавчому форматі, для людей третього віку. Є надії, що у співдружності втілимо в життя й інші цікаві проєкти для інших категорій людей. Бібліотека зацікавлена у розширенні дружнього кола наших користувачів, читачів – від дошколят до людей старшого віку…
Другим етапом «волонтерського дня» в обласній бібліотеці став тренінг з волонтерського менеджменту, модератором й коуч-тренером якого був п. Андрій ЛЕБІДЬ, один з менеджерів-волонтерів БФ «Карітас - Суми», а ще професор філософії й доцент СумДУ. Під його головуванням волонтери з Сум, Сумського р-ну, С-Будщини, Краснопільщини й переселенці з Донбасу, що набули новий дім й сенс українського життя саме на Сумщині, обмінялися досвідом волонтерського служіння, контактами та можливими напрямками майбутньої діяльності.

Наостанок завідувачка Відділ краєзнавчої літератури та бібліографії СОУНБ п. Tetyana Golub розповіла гостям про унікальні фонди, ресурси Сумської ОУНБ, краєзнавчу соціокультурну роботу рідного Відділу, а також змотивувала)) партнерів-волонтерів стати читачами обласної книгозбірні, завсідниками масових бібліотечних заходів.










Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Літні розваги в бібліотеці

Творча зустріч

Пам’яті письменника Юрія Царика