Народились в Україні: Станіслав Лем

«

«Я львів’янин і до смерті залишуся львів’янином…» (Станіслав Лем).

Найвідоміший львів’янин – польський письменник-фантаст Станіслав Лем – народився 12 вересня 1921 року в родині успішного лікаря-ларинголога єврейського походження Самуїла Лема і мав щасливе дитинство, спогади про яке назавжди прив’язали його до цього міста. Безхмарні роки закінчилися разом із закінченням гімназії і початком Другої світової війни, яка вкинула євреїв Львова в жахливі реалії. Доля зберегла майбутнього письменника і його батьків, але всі їхні родичі загинули у вогні Голокосту. Після закінчення війни родина назавжди залишає Львів: за понад 60 років – до своєї смерті 27 березня 2006 року – Станіслав Лем жодного разу не побував у рідному місті і часто відмовлявся відповідати на запитання про життя в окупованому Львові. Для Лема Львів назавжди залишився містом дитячих спогадів, радянський Львів він сприймати не захотів.

«Львів є частиною мене, а я є частиною Львова. Вріс у нього, як дерево… Та потім… Це як коли хтось закохався у жінку, одружився з нею і жив з нею довго та щасливо, а потім приходить незнайомець, і вона вже любить того іншого, виходить за нього заміж. То який сенс дізнаватися, які діти у неї з цим іншим і як вона живе? Я обираю за краще не втручатися і не з'являтися там».

Станіслав Лем вільно читав і розмовляв українською мовою і в десятках інтерв’ю та статей доводив Заходу, що незалежна Україна – необхідність для цивілізованого світу: «…Україну треба підтримувати, бо її незалежність є одним з гарантів нашої незалежності». Часто критикував українських письменників та журналістів, які спілкувалися з ним російською. У 1990-тих він написав памфлет, присвячений винятково темі утисків української мови на території України. Читав в оригіналі поезію Тараса Шевченка, який був для нього одним із авторитетних майстрів літератури. Підтримуючи відновлення незалежності України, дозволив видавництву «Каменяр» без оплати надрукувати переклади своїх творів.

«Я не можу сказати, що повністю щасливий. Моє щастя залишилося, коли довелося залишити Львів».



#народились_в_україні

#станіслав_лем

  


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Літні розваги в бібліотеці

Творча зустріч

Пам’яті письменника Юрія Царика