МОВНЕ КОЛО

Кожного року 21 лютого увесь світ відзначає Міжнародний день рідної мови. З цієї нагоди у Сумській ОУНБ відбулося засідання клубу «Мовне коло».

Свято було запроваджено у листопаді 1999 року з метою захисту мовної й культурної багатоманітності. Рідна мова – це важливий носій цінностей, знань, що передаються від покоління до покоління. Без мови нація помирає, тому що в ній міститься культура та історія держави. В ці важкі часи українцям як ніколи важливо підтримувати свою рідну мову.

Засідання клубу від наших партнерів по проєкту Сумської обласної організації Національної спілки журналістів України та кафедри журналістики та філології СумДУ провела Інна Сипченко – кандидат наук із соціальних комунікацій, доцент кафедри, член НСЖУ.

Спікер розповіла про витоки української літературної мови, зачинателем котрої був І. Котляревський, який жив на Полтавщині. Тож мова цього регіону і лежить в її основі. Перерахувала вимоги до української літературної мови. Приділила увагу використанню рідної мови у побуті різних областей України. Про її відмінності навіть у межах однієї області. Навела приклади і про Сумщину.

Присутні отримали багато цікавої інформації та задоволення від спілкування з фахівцем своєї справи, мали можливість поставити їй запитання та отримати вичерпні відповіді.



 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Літні розваги в бібліотеці

Творча зустріч

Пам’яті письменника Юрія Царика