КАЗИМИР МАЛЕВИЧ: УКРАЇНСЬКИЙ ВИМІР АВАНГАРДУ

23 лютого виповнюється 145 років від дня народження Казимира МАЛЕВИЧА (1879–1935) – одного із найвідоміших у світі художників-авангардистів, засновника супрематизму, педагога і теоретика мистецтва.

Малевич по праву і за походженням – художник української землі, приналежністю до якої він пишався, і саме від неї взяв увесь свій талант і самобутність. Він народився у Києві, до 17 років жив по українських селах – батько Казимира працював на цукроварнях.
Дитячі та юнацькі роки художника пройшли на Сумщині. Перший досвід у малюванні він отримав на слобожанській землі, де на початку 1890-х рр. навчався у Пархомівському сільськогосподарському училищі. Згодом родина переїхала до Білопілля, а звідти – до Конотопу. Саме у Білопіллі він уперше побачив професійних художників, які розписували церкву. Першими своїми вчителями художник вважав селян, з якими він розмальовував хати.
Майбутній художник навчався у київській рисувальній школі М. Мурашка, брав участь у виставках об’єднання «Бубновий валет», «Віслючий хвіст» та «Мішень», захоплювався футуризмом та кубофутуризмом.
Малевич вів активні пошуки нових шляхів у мистецтві. З 1928 по 1930 рік викладав у Київському художньому інституті, публікував теоретичні статті з проблем сучасного мистецтва у харківському часописі «Нова генерація».
Феномен Казимира Малевича у тому, що його інтуїтивні мистецькі пошуки та теоретичні узагальнення стали тим всепланетарним пророцтвом, яке визначає інтелектуальні творчі здобутки й наукові відкриття XXI ст.
На жаль, в Україні робіт Малевича небагато... Його останній автопортрет зберігається в приватній колекції в Києві. Твори митця можна знайти у найпрестижніших галереях світу.
До ювілею Казимира Малевича у відділі мистецтв Сумської ОУНБ експонується книжкова виставка.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Літні розваги в бібліотеці

Творча зустріч

Пам’яті письменника Юрія Царика