СЛОВНИК ЖИВОЇ УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ


9 грудня 2023 року виповнюється 160 років від дня народження Бориса Грінченка (1863–1910) – українського письменника, педагога, лексикографа, етнографа, історика, публіциста, мовознавця, фольклориста, громадсько-культурного діяча. Ювілей письменника відзначається на державному рівні відповідно до постанови Верховної Ради України від 17 грудня 2021 року № 1982-IX «Про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2022–2023 роках».

У фонді сектору цінних і рідкісних видань Сумської ОУНБ зберігаються репринтне видання «Словарь української мови» в 4-х томах (1907–1909 рр.) та «Словник української мови» (1937 р.), укладачем яких є Борис Грінченко. Це – не просто пам’ятки українського словникарства, а й авторитетні джерела, звідки сучасні мовознавці черпають знання з різних галузей: науки, культури, побуту.

«Словарь» став словником української живої мови, де поряд із загальновживаними словами фіксуються і діалектизми. Саме він протягом багатьох років залишався джерелом існування в українській мові літери Ґ, що незаслужено була вилучена з нашого алфавіту на початку 1930-х років і повернена в 1990-х. У передмові до словника Борис Грінченко подав стислий, але досить докладний огляд історії української лексикографії. Цінне те, що в «Словарі» широко представлена українська фразеологія часто з поясненням її походження, що є чи не головною ознакою української мови.

Українська частина «Словаря» надрукована новим, спеціально для цього видання розробленим Борисом Грінченком правописом, так званої «грінчевичівкою», що зібрала все краще з попередньої української правописної практики. І саме грінчевичівка покладена в основу сучасного українського правопису.

Значною заслугою Бориса Грінченка стало й те, що в словнику представлене мовне багатство всієї тогочасної України – як східної, так і західної, що утверджувало ідею омріяної єдності українського народу.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Літні розваги в бібліотеці

Творча зустріч

Пам’яті письменника Юрія Царика